Ryby na wagę przyszłości. Czy zrównoważone rybołówstwo może zatrzymać przełowienie?

Ponad połowa polskich konsumentów nie wie, które populacje śledzi poławiane są w sposób zrównoważony, czyli taki, który pozostawia wystarczającą ilość ryb w oceanach oraz minimalizuje wpływ na siedliska i ekosystemy morskie. Jednak aż 75 procent z nas deklaruje, że chętniej sięgnęłoby po produkty śledziowe, mając pewność, że pochodzą z odpowiedzialnych źródeł. O tym, Gdzie szukac tych informacji, jak wybierać produkty, mówił w Polskim Radiu 24 Tomasz Zakrzewski, ekspert z Marine Stewardship Council.

2025-12-19, 20:30

Ryby na wagę przyszłości. Czy zrównoważone rybołówstwo może zatrzymać przełowienie?
Populacja śledzia bałtyckiego jest zagrożona przez nadmierne połowy. Foto: PAP/Adam Warżawa

Ponad jedna trzecia światowych zasobów ryb i owoców morza jest poławiana w sposób przekraczający zrównoważony poziom, a światowy popyt wciąż rośnie. Zrównoważone rybołówstwo może odwrócić ten trend i zapewnić, że w morzach i oceanach pozostanie wystarczająca ilość ryb, aby połowy mogły odbywać się w sposób ciągły także w przyszłości.

Posłuchaj

Tomasz Zakrzewski (Zmiana klimatu) 20:04
+
Dodaj do playlisty
Czytaj także:

* * * 

Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Tomasz Zakrzewski - ekspert z Marine Stewardship Council
Godzina emisji: 19.06
Data emisji: 19.12.2025

Źródło: Polskie Radio 24

Polecane

Wróć do strony głównej