Rozmowy o kuchni wigilijnej w PR24
Gościem Jana Gocela był znany kucharz Jacek Uściński - Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, który opowiadał o tradycyjnych potrawach wigilijnych.
2012-12-14, 19:08
Posłuchaj
Dodaj do playlisty
Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań z rodziną przy wigilijnym stole i jedzenia wspólnie tradycyjnych wigilijnych dań. Każdy kraj ma swoje specyficzne potrawy np: na Ukrainie jada się kutię, wareniki z kapustą, a w Rosji na stole bożonarodzeniowym nie może zabraknąć gęsi z jabłkami. W Polsce tradycyjnie przyrządza się karpia, kapustę z grochem oraz kompot z suszonych owoców.
O atmosferze przy wigilnym stole, oraz jak wigilijne potrawy wpływają na nas, opowiada Jacek Uściński, który jest prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz prowadzi własną restaurację i catering.
(PJK)
REKLAMA