Smaki Senegalu

Kuchnia senegalska nie jest w Polsce szeroko znana. Istnieje jednak miejsce w Warszawie, gdzie można poczuć afrykański klimat i skosztować tamtejszego jedzenia. Smaki Senegalu trafiły także do studia PR24.

2013-04-25, 16:00

Smaki Senegalu
Aziz Seck. Foto: PR24/PJ

Posłuchaj

Aziz Seck o senegalskiej kuchni
+
Dodaj do playlisty

Aziz Seck jest Senegalczykiem, który od kilkunastu lat mieszka w Polsce. Przyznał, że jako były zawodowy sportowiec zawsze marzył o prowadzeniu własnej restauracji. W podjęciu decyzji pomogli mu przyjaciele prowadzący podobny interes. Dziś w warszawskim „Baobab Cafe” zachęca Polaków do próbowania kuchni swego kraju. – Senegalczycy mieszkający nad oceanem jadają przeważne ryby, owoce morze. W głębi lądu najpopularniejsze jest mięso: kurczak i baranina – wymieniał Gość PR24.

Bardzo charakterystyczny dla kuchni senegalskiej jest sos yassa, z którym najczęściej podaje się mięso. – Sos przyrządza się z dużej ilości cebuli marynowanej w musztardzie i soku z cytryny, a potem powoli gotuje – mówił Aziz Seck.

 

Rozmówca przyznał, że w „Baobab Cafe” czas płynie wolniej - U nas jest jak pod prawdziwym afrykańskim baobabem, gdzie w cieniu drzewa można spokojnie zjeść i porozmawiać.

REKLAMA

Gość PR24 zachęcał też do kulinarnego odkrywania swojej ojczyzny: - W Senegalu nie ma zimy, więc sezon grillowy trwa cały rok.

 

 

PR24/RB

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej