Piękne i groźne – rośliny mięsożerne
Wabią i chwytają w pułapkę zwierzęta za pomocą specjalnych liści. Najmniejsze jedzą tylko plankton lub małe muszki, największe mogą strawić nawet mysz lub jaszczurkę.
2013-04-30, 19:23
Posłuchaj
Cechuje je osobliwy i piękny wygląd oraz egzotyczne nazwy. Na świecie jest ich około 600 gatunków. Witamy w świecie mięsożernych roślin.
Do najbardziej znanych przedstawicieli drapieżnych roślin należy dzbanecznik. – Tę roślinę charakteryzuje liść przypominający dzbanek z pokrywką. Służy ona do tego, by do wnętrza dzbanecznika nie dostał się nadmiar wody, która rozcieńcza jego enzymy trawienne – tłumaczyła Joanna Bogdanowicz z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego.
Skąd wzięli się roślinni myśliwi? - Mają mało składników odżywczych w podłożu, na którym rosną, dlatego przystosowały się do takiego sposobu zdobywania pożywienia – wyjaśnił Gość PR24
REKLAMA
Rośliny mięsożerne to nie tylko mieszkańcy dalekich krajów. Polskim przedstawicielem roślin mięsożernych jest rosiczka. - W Polsce występuje 13 gatunków rosiczki. Każdy jej liść jest zaopatrzony w dużą liczbę wypustek. Wydzielają one lepką ciecz, przypominającą krople rosy – stąd nazwa. Tymi wypustkami chwyta owada, który na niej przysiądzie i pobiera z niego składniki pokarmowe – opowiadała Joanna Bogdanowicz
REKLAMA