Piękne i groźne – rośliny mięsożerne

Wabią i chwytają w pułapkę zwierzęta za pomocą specjalnych liści. Najmniejsze jedzą tylko plankton lub małe muszki, największe mogą strawić nawet mysz lub jaszczurkę.

2013-04-30, 19:23

Piękne i groźne – rośliny mięsożerne
. Foto: flickr.com/Sergey Yeliseev

Posłuchaj

Joanna Bogdanowicz o pięknych i groźnych roślinach tropikalnych
+
Dodaj do playlisty

Cechuje je osobliwy i piękny wygląd oraz egzotyczne nazwy. Na świecie jest ich około 600 gatunków. Witamy w świecie mięsożernych roślin.

Do najbardziej znanych przedstawicieli drapieżnych roślin należy dzbanecznik. – Tę roślinę charakteryzuje liść przypominający dzbanek z pokrywką. Służy ona do tego, by do wnętrza dzbanecznika nie dostał się nadmiar wody, która rozcieńcza jego enzymy trawienne – tłumaczyła Joanna Bogdanowicz z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego.

Skąd wzięli się roślinni myśliwi? - Mają mało składników odżywczych w podłożu, na którym rosną, dlatego przystosowały się do takiego sposobu zdobywania pożywienia – wyjaśnił Gość PR24

 

REKLAMA

 

Joanna
Joanna Bogdanowicz, foto: PR24/PJ

Rośliny mięsożerne to nie tylko mieszkańcy dalekich krajów. Polskim przedstawicielem roślin mięsożernych jest rosiczka. - W Polsce występuje 13 gatunków rosiczki. Każdy jej liść jest zaopatrzony w dużą liczbę wypustek. Wydzielają one lepką ciecz, przypominającą krople rosy – stąd nazwa. Tymi wypustkami chwyta owada, który na niej przysiądzie i pobiera z niego składniki pokarmowe – opowiadała Joanna Bogdanowicz

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej