Kłopoty producentów mięsa

Polscy wytwórcy żywności nie mają łatwo. Unia Europejska chce zmniejszenia dopuszczalnej ilości substancji smolistych w wędzonkach, a dodatkowo branża mięsna zmaga się z zakazem eksportu wieprzowiny do Rosji.

2014-02-05, 10:41

Kłopoty producentów mięsa
. Foto: flickr/David Blackwell.

Posłuchaj

05.02.14 Andrzej Gantner o problemach producentów mięsa
+
Dodaj do playlisty

Od września 2014 w wędzonkach zostanie zmniejszona dopuszczalna zawartość szkodliwego benzopirenu z 5 mikrogramów do 2 mikrogramów na kilogram produktu. Wielu polskich wytwórców obawia się zaostrzenia przepisów.

- Konsultacje w sprawie zawartości benzopirenu w wędzonkach trwały od 2005 roku – tyle trwa dochodzenie do kształtu rozporządzeń unijnych. Ministerstwo wysyłało projekty do konsultacji m.in. Radzie Gospodarki Żywnościowej i Polskiej Federacji Producentów Żywności. Problem polega na tym, że Ci, którzy najbardziej byli zainteresowani unijnymi zmianami, nie są zrzeszeni w tych organizacjach bądź problem zmian w ogóle nie został przez nich zauważony – powiedział w PR24 Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Rosyjskie embargo

Producenci wieprzowiny z Unii Europejskiej mają zakaz eksportu swoich wyrobów do Rosji. Moskwa zamknęła swój rynek dla krajów wspólnoty ze względu na wystąpienie afrykańskiego pomoru świń na Litwie.

- Rynek rosyjski w ubiegłym roku wykazał się największą dynamiką wzrostu eksportu. To jest bardzo ważny i obiecujący rynek dla polskich wytwórców. Problemem jest to, że rynek rosyjski jest obarczony pewnym ryzykiem – dodał Gość PR24.

REKLAMA

Na rynek rosyjski trafia 25 procent wieprzowiny produkowanej w Polsce.

PR24/MP

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej