Wielkanocny stół pełen kalorii
Święta Wielkiej Nocy sprzyjają spotkaniom w gronie rodzinnym i biesiadowaniu przy suto zastawionym stole. Jednak wiele tradycyjnych potraw oprócz doskonałego smaku wyróżnia się wysokokalorycznością i ciężkostrawnością.
2014-04-18, 14:50
Posłuchaj
Na polskich stołach w czasie Wielkanocy królują jajka, pieczone mięsa i sałatki. Na deser jadamy tradycyjne, słodkie mazurki.
Niebezpieczne jajka
Jajka ze względu na zawartość witamin i innych składników odżywczych odgrywają ważną rolę w naszej diecie. Należy jednak pamiętać, by nie spożywać ich zbyt dużo. Jedno jajko zawiera bowiem ponad 200 miligramów cholesterolu, a jego zalecana dzienna dawka wynosi 300 miligramów.
- Jajka możemy zjeść w różnej postaci. Jeśli ktoś nie może spożywać żółtka – z powodu zbyt dużej ilości zwartego w nim cholesterolu – można wypełnić jajko czymś innym. Natomiast mazurki możemy przyrządzić samodzielnie. Wtedy będziemy wiedzieli, co w nich się znajduje – powiedziała w Polskim Radiu 24 dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
O tym, jakie jajka są najzdrowsze, mówił w Polskim Radiu 24 Piotr Lisiecki, Wiceprezes Krajowej Izby Drobiu i Pasz.
REKLAMA
Nie objadać się!
Jednym z głównych grzechów popełnianych przy świątecznym stole jest spożywanie zbyt dużej ilości jedzenia.
- Posiłek nie musi być obfity. Powinien jednak zawierać nasze tradycyjne, świąteczne potrawy. W ten sposób podkreślamy ważność Wielkanocy także żywieniowo. Podczas świąt powinniśmy z tego względu udzielić sobie małej dyspensy – dodał Gość PR24.
Dr Agnieszka Jarosz tłumaczyła też, że nie każdy może sobie pozwolić na świąteczne menu. Niektóre potrawy mogą bowiem nasilić różne dolegliwości.
PR24/MP
REKLAMA
REKLAMA