"Kaczanie jaj" – wileńska tradycja wielkanocna
Święta Wielkanocne na Litwie to czas modlitwy, radości oraz spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wśród tradycji i obyczajów nie brakuje tych, które są charakterystyczne tylko dla tego kraju. Należy do nich "Kaczanie jaj", tradycyjna świąteczna zabawa z terenów Wileńszczyzny.
2019-04-21, 17:14
Posłuchaj
Zwyczajowo odbywa się pierwszego dnia Świąt Wielkanocnych na świeżym powietrzu. Jeżeli zaś pogoda nie dopisuje – w domu. Zabawa polega na toczniu jaj z niewielkiej pochylni i trafianiu nimi w inne, znajdujące się już na "placu boju".
Jak mówi Polskiemu Radiu wileńska twórczyni ludowa Leokadia Szełkowska, "kaczanie" oznacza toczenie jajek. "Znachodziliśmy górkę i puszczaliśmy z niej jajko. Później kolejna osoba puszczała drugie i jeśli trafiła w to pierwsze to wtedy wygrywała" - wyjaśnia Szełkowska. W "kaczanie jajek" zwyciężał ten, który trafił ich najwięcej.
Poniedziałek wielkanocny na Litwie jest dniem wolnym od prac. Tradycja śmigusa-dyngusa nie jest znana mieszkańcom tego kraju. Jedynie na Wileńszczyźnie niektórzy znają ten zwyczaj i oblewają się wodą.
Na wielkanocnym stole najczęściej dominują własnoręcznie przygotowane smakołyki takie jak pieczone i duszone mięsa, często podawane w galarecie. Nie brakuje jaj w różnej postaci oraz utartego wcześniej chrzanu i różnych sałatek. Oprócz bab wielkanocnych dominują różne ciasta takie jak pascha czy mazurek. Często podawany jest "stulistkowiec", tatarskie ciasto z makiem.
REKLAMA
Więcej w nagraniu.
Magazyn "Polacy w świecie" przygotowała Edyta Poźniak.
Data emisji: 21.04
Godzina emisji: 15.40
REKLAMA
PR24
REKLAMA