X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Absurdy wdrażania RODO. Na co zwracać uwagę?

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2018 14:59
- Istnieje problem z nadinterpretacją RODO. Jedną z przyczyn tego jest fakt, że dużo o absurdach przepisów się mówiło, a mało wyjaśniało - mówił w Polskim Radiu 24 dr Maciej Kawecki, koordynator reformy ochrony danych osobowych w Ministerstwie Cyfryzacji.
Audio
  • 14.07.18 Dr Maciej Kawecki o interpretacji przepisów RODO
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

Kłopot z interpretacją przepisów mają m.in. kurierzy. Niektóre firmy kurierskie wprowadzają zasadę, zgodnie z którą kurierowi nie wolno zostawić paczki osobie trzeciej bez potwierdzenia na piśmie - czy przez sms - zgody klienta.

Gość Polskiego Radia 24 przypomniał, że do przesyłek kurierskich stosuje się przepisy prawa przewozowego. - Pozostawianie awzia w drzwiach, gdy nie ma adresata korespondencji, może naruszyć naszą prywatność. Jednak RODO nie ma z tym nic wspólnego. Takich działań zakazuje obowiązująca od 1997 roku ustawa o ochronie danych osobowych - tłumaczył dr Maciej Kawecki.
       
Bardziej skomplikowana jest sytuacja z kartami przyłóżkowymi w szpitalach. W ministerstwie cyfryzacji powołano zespół, który zajmuje się tym problemem. -  Naszym celem jest wydanie przewodnika. Mierzymy się z odpowiedzią na pytanie, czy szpitale są uprawnione do tego, by korzystać z kart przyłóżkowych. Trudno jest się dziwić lekarzom, że mają problem z interpretacją przepisów, jeśli my, jako zespół, spędzamy nad tym kolejne posiedzenie. Przyczyna jest w tym, że RODO jest aktem trochę oderwanym od polskiej rzeczywistości prawnej. Przez abstrakcyjność i ogólność przypomina system angolosaski. Po prostu musimy nauczyć się z tym żyć, interpretować i podchodzić racjonalnie - powiedział ekspert.   
 
Wyjaśnił również, że istnieją sytuacje, np. nazywanie uczniów imieniem i nazwiskiem czy zwracanie się lekarza do pacjenta, w które RODO ingerować nie może.

Więcej w nagraniu

Data emisji: 14.07

Godzina emisji: 13.06

Gospodarzem audycji był Krzysztof Grzybowski

PR24


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Maciej Kawecki: RODO stało się w Polsce okazją do zachowań trochę patologicznych

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2018 08:15
Istotą zmian wprowadzanych przez RODO był wymiar proobywatelski. Sektor nowych technologii to był jedyny obszar, który do dzisiaj w ogóle nie był regulowany - mówił w Polskim Radiu 24 Maciej Kawecki z Ministerstwa Cyfryzacji.
rozwiń zwiń