Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu

- Ryby są bogate w niezwykle wartościowe substancje potrzebne do prawidłowego rozwoju i proste w przygotowaniu. Dobra ryba potrzebuje tylko trochę soli oraz pieprzu i smakuje wyśmienicie. To proste danie i każdy może jest przygotować - mówiła w Polskim Radiu 24 Agnieszka Jarczyńska, której firma zapewnia restauracjom i sklepom w Polsce dostęp do owoców morza.

2020-02-01, 19:01

Agnieszka Jarczyńska: dobra ryba potrzebuje tylko soli i pieprzu
zdjęcie ilustracyjne. Foto: shutterstock.com

Posłuchaj

Agnieszka Jarczyńska o morskiej kuchni (Człowiek i jego działo)
+
Dodaj do playlisty

Agnieszka Jarczyńska za cel postawiła sobie najwyższą jakość – może pochwalić się asortymentem z certyfikatem MSC (certyfikat zrównoważonego rybołówstwa i akwakultury). Sztandarowym produktem AJA Fresh Fish & Seafood są żywe mule w opakowaniach zawierających wodę morską, dokładnie taką, w jakiej żyją w środowisku naturalnym. Ale asortyment jest dużo szerszy. Wśród ryb słodkowodnych znajdziemy łososia, pstrąga czy sandacza, wśród morskich barwenę, karmazyna czy matiasa, a w sekcji owoce morza możemy wybierać spośród homarów, kalmarów i krewetek.

Kuchnia bez udziwnień 

Gość Polskiego Radia 24 podkreśliła, że "morska kuchnia" nie wymaga udziwnień.  - Mięso musimy peklować, panierować, smażyć. Natomiast czysty filet z ryby gotowany na parze z listkami szałwii i skroplony oliwa z oliwek smakuje bardzo dobrze i jest bardzo zdrowy - tłumaczyła Agnieszka Jarczyńska. - Mieszkańcy Europy Zachodniej już dawno dostrzegli dobroczynne skutki diety opartej na rybach i owocach morza. To dieta lekkostrawna. Ryby zawierają w sobie selen, jod, witaminy - dodała. 

Zdrowie 

Rozwiała przy tym wątpliwości związane z zanieczyszczeniem mórz i oceanów. - Nie można generalizować, że jeżeli wody są zanieczyszczone, to również i  ryby. Duże osobniki jak tuńczyk i miecznik żyją długo, zawierają w sobie więcej metali ciężkich. Nie powinniśmy jednak unikać tych ryb. Nawet kobiety w ciąży mogą spożywać tuńczyka, choć nie powinno to być częstsze niż trzy razy w tygodniu. Życzyłabym sobie, żeby każdy Polak jadł trzy razy w tygodniu rybę - podkreśliła Agnieszka Jarczyńska. 

REKLAMA

Więcej w nagraniu. 

Audycja: "Człowiek i jego dzieło"

Prowadzący: Małgorzata Raczyńska-Weinsberg

Gość: Agnieszka Jarczyńska 

REKLAMA

Data emisji: 1.02.2020

Godzina emisji: 18.06

PR24

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej