"Rolnicy powinni znaleźć niszę na konkretne produkty". Prof. Niżnikowski o lokalnej sprzedaży bezpośredniej

- Nowe zasady sprzedaży bezpośredniej pozwalają rolnikom, w warunkach lokalnych, na uzupełnienie swojej działalności o elementy przetwórstwa. W małych gospodarstwach można to z powiedzeniem zrobić, ale w danych regionach trzeba znaleźć niszę na konkretne produkty, aby mogły one znaleźć zbyt - powiedział w Polskim Radiu 24 prof. Roman Niżnikowski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. 

2021-09-19, 22:00

"Rolnicy powinni znaleźć niszę na konkretne produkty". Prof. Niżnikowski o lokalnej sprzedaży bezpośredniej
zdjęcie ilustracyjne . Foto: Pixabay

Gość PR24 mówił o specyfice pracy w różnego rodzaj gospodarstwach rolnych. Podkreślił, że "duże gospodarstwa są siłą rzeczy skazane na wyspecjalizowaną produkcję".

Powiązany Artykuł

rolnictwo finanse1200.jpg
Eksport produktów rolnych. Zobacz, jak Polska wypada na tle świata

- Bo nie można jej rozdrobnić. Musi być system, który wszystko koordynuje. W małych gospodarstwach jest większa plastyczność. Bo w małym gospodarstwie pracuje najczęściej rodzina, która wie, co w nim się znajduje, jakie są warunki, choćby paszowe. Na tym tle może dobrać odpowiednią rasę czy gatunek zwierzęcia - powiedział prof. Roman Niżnikowski.

Posłuchaj

prof. Roman Niżnikowski o specyfice gospodarstw rolnych i produkcji rolnej (Pro Publico) 24:21
+
Dodaj do playlisty

- Trzeba zacząć od tego, aby zabezpieczyć warunki utrzymania, a dopiero później wprowadzić zwierzęta w gospodarstwie. A jeżeli są już zwierzęta w gospodarstwie, taka analiza też jest potrzebna. Wtedy należy na tyle zmodyfikować produkcję, aby ją odpowiednio dostosować. Oprócz tego, że zwierzęta są dostosowane do warunków produkcyjnych, warto również zwrócić uwagę na możliwości pewnego przetwórstwa produktów, które się od tych zwierząt uzyskuje - dodał profesor. 

Jak zaznaczył, "umożliwiają to nowe zasady sprzedaży bezpośredniej". - Pozwalają rolnikom, w warunkach lokalnych, na uzupełnienie swojej działalności o elementy przetwórstwa. W małych gospodarstwach można to z powiedzeniem zrobić, ale w danych regionach trzeba znaleźć niszę na konkretne produkty, aby mogły one znaleźć zbyt - wyjaśniał Roman Niżnikowski. 

Więcej w nagraniu. 

***

Audycja"Pro Publico"

Prowadząca: Małgorzata Raczyńska-Weinsberg

Gość: prof. Roman Niżnikowski (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego)

Data emisji: 19.09.2021

Godzina: 21.35 

bartos

Polecane

Wróć do strony głównej