Wysoka jakość, specyficzne cechy. Polskie specjały w unijnym rejestrze
Kiełbasa krakowska i czosnek galicyjski - to kolejne polskie produkty, które otrzymały unijne oznaczenia. Dotychczas w rejestrze UE zarejestrowanych było 40 takich produktów - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.
2018-08-27, 13:08
Jak rozpoznać prawdziwą "krakowską"
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie ws. rejestracji w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwy „kiełbasa krakowska sucha staropolska”.
Sposób produkcji „kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej” wywodzi się z tradycji krakowskich kiełbas grubo krojonych, o których w wydanej w 1926 roku publikacji pt. Krakowskie wyroby wędliniarskie – praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin pisze polski autor Andrzej Różycki.
Cechą charakterystyczną kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej jest widoczny po wzięciu pod światło cienkiego plasterka – tworzący się mozaikowy układ tzw. witrażyk.
Wysoka jakość galicyjskiego czosnku
Do unijnego rejestru na mocy rozporządzenia KE trafił także "czosnek galicyjski" jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Obszar geograficzny, na którym wytwarzany jest „czosnek galicyjski” leży na obszarze Galicji - ziem polskich, które w latach 1774-1918 należały do zaboru austriackiego. Od tej historycznej nazwy pochodzi nazwa „czosnek galicyjski”.
Wysoka jakość i specyficzne cechy „czosnku galicyjskiego” związane są z warunkami glebowo-klimatycznymi obszaru, na którym jest wytwarzany oraz umiejętnościami lokalnych producentów.
Czosnek galicyjski charakteryzuje się wysoką zawartością związku odpowiadającego za charakterystyczny czosnkowy smak, fioletowo-różowym lub fioletowym zabarwieniem łuski okrywającej, dużą główką i małą liczbą ząbków w główce, dzięki czemu wielkość pojedynczego ząbka jest również większa w porównaniu do innych czosnków.
Potwierdzenie autentyczności
Oznaczenia pochodzenia geograficznego produktów rolnych w Unii Europejskiej – to system ochrony regionalnych produktów rolnych w UE. Stosowanie unijnego oznaczenia oznacza potwierdzenie jego autentyczności jest gwarancją, że produkt został wykonany dokładnie z tradycyjną recepturą lub w danym miejscu.
Jako pierwszy polski produkt - w 2007 r. - została zarejestrowana bryndza podhalańska.
PAP, ak, NRG
REKLAMA
REKLAMA