Jak poznać karpia... smacznego karpia

Bez karpia trudno wyobrazić sobie tradycyjną Wigilię. Często jednak, mimo wielu wysiłków i zdolności kulinarnych, ta ryba ma specyficzny zapach i nie za dobrze smakuje.

2018-12-22, 13:00

Jak poznać karpia... smacznego karpia
Niemal trzy lata trzeba czekać aż karp "dorośnie".Foto: Pixabay

Posłuchaj

Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp", z którym rozmawiała Aleksandra Tycner - mówił w radiowej Jedynce jak poznać, że karp będzie miał smaczne mięso.
+
Dodaj do playlisty

Jak poznać, że karp jest dobry? Mówił o tym w radiowej Jedynce Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp", z którym rozmawiała Aleksandra Tycner.

Zdaniem eksperta, jeśli żywe karpie będą przechowywane w złych warunkach np. z małą ilością wody, do tego brudną i z niewielką ilością tlenu - to ryby wówczas się stresują, wydzielają kwas mlekowy, co skutkuje nieprzyjemnym posmakiem mięsa.

Obecnie jednak karpie hodowane są w bardzo dobrych warunkach środowiskowych i - jak na dzisiejsze standardy - bardzo długo, bo niemal trzy lata trzeba czekać na dorosłą rybę.

W niższych temperaturach nie potrzebują dużo miejsca czy tlenu, bo jest to wtedy dla nich rodzaj hibernacji.

REKLAMA

Aleksandra Tycner, ak, NRG

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej