Jak poznać karpia... smacznego karpia
Bez karpia trudno wyobrazić sobie tradycyjną Wigilię. Często jednak, mimo wielu wysiłków i zdolności kulinarnych, ta ryba ma specyficzny zapach i nie za dobrze smakuje.
2018-12-22, 13:00
Posłuchaj
Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp", z którym rozmawiała Aleksandra Tycner - mówił w radiowej Jedynce jak poznać, że karp będzie miał smaczne mięso.
Dodaj do playlisty
Jak poznać, że karp jest dobry? Mówił o tym w radiowej Jedynce Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp", z którym rozmawiała Aleksandra Tycner.
Zdaniem eksperta, jeśli żywe karpie będą przechowywane w złych warunkach np. z małą ilością wody, do tego brudną i z niewielką ilością tlenu - to ryby wówczas się stresują, wydzielają kwas mlekowy, co skutkuje nieprzyjemnym posmakiem mięsa.
Obecnie jednak karpie hodowane są w bardzo dobrych warunkach środowiskowych i - jak na dzisiejsze standardy - bardzo długo, bo niemal trzy lata trzeba czekać na dorosłą rybę.
W niższych temperaturach nie potrzebują dużo miejsca czy tlenu, bo jest to wtedy dla nich rodzaj hibernacji.
REKLAMA
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA