Polskie mięso na amerykańskie grille. Otwiera się ogromny rynek
Są szanse na zwiększenie eksportu polskiego mięsa i przetworów na rynek północnoamerykański, nawet mimo niedawnej afery związanej z nielegalnym ubojem bydła koło Ostrowi Mazowieckiej.
2019-03-19, 13:10
Posłuchaj
O szansach na zwiększenie eksportu polskiego mięsa na rynki Stanów Zjednoczonych i Kanady - była mowa w radiowej Jedynce w audycji przygotowanej przez Dariusza Kwiatkowskiego.
Dodaj do playlisty
Takie wnioski płyną z rozmów podczas seminarium, w którym wzięli udział goszczący w Polsce importerzy mięsa ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Spotkanie odbyło się pod hasłem „Wysoka jakość europejskiego mięsa - tradycja i pasja”.
- Zdarzenie z ubojni w Kalinowie nie było przywoływane podczas spotkania - wyjaśniała w radiowej Jedynce Sabina Klimek - wiceprezes Polsko-Amerykańskiej Izby Handlowej Północny-Wschód.
Jak poinformowała - Amerykanie są zainteresowani importem nie tylko wieprzowiny.
W ubiegłym roku eksport polskiej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych wyniósł 60 tysięcy ton, a do Kanady 14 tysięcy.
REKLAMA
Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG
REKLAMA