Światowa koniunktura sprzyja polskim eksporterom żywności
Prawdopodobnie tegoroczna sprzedaż naszej żywności za granicę dorówna tej ubiegłorocznej, kiedy to wartość eksportu wyniosła około 30 mld euro.
2019-04-23, 13:30
Posłuchaj
Najwięcej produktów spożywczych, bo aż około 23 proc. wysyłamy do Niemiec. Są to między innymi świeże warzywa i owoce.
Marek Marzec - właściciel firmy PPH Ewa bis podkreślił w rozmowie z reporterem Naczelnej Redakcji Gospodarczej, że eksporterzy mają powody do zadowolenia.
Jak zauważył - wyzwaniem jest raczej posiadanie dobrego towaru niż jego sprzedaż.
- Na korzyść polskich eksporterów żywności działa także słabszy złoty - dodał. Stwierdził również, że wysyłający żywność za granicę nie mogą raczej liczyć na bezpośrednie dotacje i unijne wsparcie dla indywidualnych eksporterów.
REKLAMA
Przypomnijmy, że w zeszłym roku zbiory jabłek w Polsce wyniosły około 4,5 mln ton, czyli o 2 mln ton więcej niż rok wcześniej.
Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG
REKLAMA