Światowa koniunktura sprzyja polskim eksporterom żywności

Prawdopodobnie tegoroczna sprzedaż naszej żywności za granicę dorówna tej ubiegłorocznej, kiedy to wartość eksportu wyniosła około 30 mld euro.

2019-04-23, 13:30

Światowa koniunktura sprzyja polskim eksporterom żywności
Jabłka to jeden z polskich hitów eksportowych w przypadku owoców.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Marek Marzec - właściciel firmy PPH Ewa bis - mówił w radiowej Jedynce o eksporcie polskiej żywności - zwłaszcza warzyw i owoców. (Dariusz Kwiatkowski)
+
Dodaj do playlisty

Najwięcej produktów spożywczych, bo aż około 23 proc. wysyłamy do Niemiec. Są to między innymi świeże warzywa i owoce.  

Marek Marzec - właściciel firmy PPH Ewa bis podkreślił w rozmowie z reporterem Naczelnej Redakcji Gospodarczej, że eksporterzy mają powody do zadowolenia.

Jak zauważył - wyzwaniem jest raczej posiadanie dobrego towaru niż jego sprzedaż.

- Na korzyść polskich eksporterów żywności działa także słabszy złoty - dodał. Stwierdził również, że wysyłający żywność za granicę nie mogą raczej liczyć na bezpośrednie dotacje i unijne wsparcie dla indywidualnych eksporterów.

REKLAMA

Przypomnijmy, że w zeszłym roku zbiory jabłek w Polsce wyniosły około 4,5 mln ton, czyli o 2 mln ton więcej niż rok wcześniej.

Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej