Sieci handlowe będą zobligowane do przekazywania żywności na cele społeczne?

Od prawie już dwóch lat sklepy nie muszą płacić podatku od darowizn żywności przekazywanej organizacjom pożytku publicznego na cele charytatywne. W efekcie tego co prawda pięć sieci handlowych podjęło współpracę z bankami żywności, ale nie w takim stopniu, jak oczekiwano. Dlatego w Sejmie znalazły się dwa projekty ustaw, które mają skłaniać supermarkety do przekazywania nadwyżek produktów spożywczych na cele społeczne.

2015-08-26, 10:52

Sieci handlowe będą zobligowane do przekazywania żywności na cele społeczne?
Od prawie już dwóch lat sklepy nie muszą płacić podatku od darowizn żywności przekazywanej organizacjom pożytku publicznego na cele charytatywne. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O projektach ustaw o przekazywaniu nadwyżek produktów spożywczych na cele społeczne mówiła w radiowej Jedynce, w Porannych rozmaitościach: Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności /Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Polskiego Radia/
+
Dodaj do playlisty

Jeden trafił tam w czerwcu, a drugi pod koniec lipca.

- Pierwszy projekt ustawy, złożony przez Nową Prawicę, dotyczy obowiązku przekazywania żywności na cele społeczne. Wielkopowierzchniowe sklepy miałyby być zobligowane do tego, aby nadwyżkę żywności, która nie została sprzedana, przekazać. Niedopełnienie tego obowiązku wiązałby się z karą finansową. Drugi projekt, zainicjowany przez posłankę niezrzeszoną Wandę Nowicką, mówi o raportowaniu ilości przekazanej żywności - wyjaśnia Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności.

Kluczowa wiedza o ilości marnowanej żywności

W opinii gościa radiowej Jedynki, ani pierwszy, ani drugi projekt nie jest idealny.

- Kluczowa jest bowiem wiedza, ile żywności się marnuje, a tu tego nie ma. Bankom żywności zależałoby na tym, by była transparentność, jeśli chodzi o poziom strat żywności. Druga kluczowa informacja to, ile z tej żywności zostało przekazanej, ale też, co stało się z produktami, które nie zostały przekazane – mówi Maria Kowalewska. - Na podstawie tych informacji jesteśmy w stanie pomagać radzić sobie z tym problemem – dodaje.

REKLAMA

Idziemy śladem Francji

Powstanie polskich projektów ustaw było następstwem uchwalenia we Francji ustawy o ochronie środowiska.

- Ustawa francuska dotyczy przede wszystkim właśnie ochrony środowiska i zasobów energetycznych. O marnowaniu żywności w tym kontekście mówi sią jako o stracie dla środowiska. W tej ustawie przywołuje się zapis o tym, że jest hierarchia postępowania z odpadami, tzw. piramida, która mówi o tym, że w pierwszej kolejności żywność, która się nadaje do spożycia, należy przekazać na cele społeczne, następnie paszowe, a później na bioenergię. A w ogóle najważniejsze jest zapobieganie powstawaniu odpadów. We francuskiej ustawie mówi się też o bardzo szerokiej edukacji oraz o tym, aby sklepy wielkopowierzchniowe przekazywały żywność na cele społeczne – tłumaczy ekspertka.

Według badań opinii publicznej Millward Brown, przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności 84 proc. Polaków chętniej kupowałoby w sklepach, które przekazują nadwyżki żywności na cele społeczne.

Dariusz Kwiatkowski, awi

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej