Buraki czekają na mikrorewolucję

2016-01-28, 07:53

Buraki czekają na mikrorewolucję
Została ona opracowana na potrzeby zagranicznych rynków, między innymi francuskiego i włoskiego, na których burak czerwony jest wykluczony z żywienia dzieci i rekonwalescentów ze względu na właściwości alergenne barwnika. Foto: Pixabay/Desertrose7

Polska, choć jest gigantem w produkcji buraków ćwikłowych, nie potrafi rozkręcić ich eksportu. Ma w tym pomóc...ich biała wersja. O sprawie pisze "Puls Biznesu".

Gazeta zauważa, że choć z różnych owoców i warzyw potrafiliśmy zrobić nasze eksportowe specjalności, to buraki są na szarym końcu. W 2014 roku z naszego kraju - jak podaje Agencja Rynku Rolnego - wyjechało ich 18 tysięcy ton, podczas gry rocznie zbieramy ich 300-360 tysięcy ton. Naszym głównymi zagranicznymi odbiorcami są Słowacja i Czechy.

"Puls Biznesu" pisze, że ruch na buraczanym rynku próbuje wywołać toruńskie przedsiębiorstwo Torseed, które opracowało białę odmianę buraka, nazwaną śnieżna kula. Została ona opracowana na potrzeby zagranicznych rynków, między innymi francuskiego i włoskiego, na których burak czerwony jest wykluczony z żywienia dzieci i rekonwalescentów ze względu na właściwości alergenne barwnika.
Przedstawiciele firmy zapewniają, że biała odmiana, zachowuje smak, konsystencję i zapach buraka czerwonego.

IAR, abo

Polecane

Wróć do strony głównej