Polskie mięso podbija Azję, ale ...

2016-03-21, 10:21

Polskie mięso podbija Azję, ale ...
Kolejne duże targi odbędą się w Szangahju w maju. Foto: Pixabay (Domena publiczna)

Polscy producenci mięsa i wędlin wiążą duże nadzieje z rynkiem azjatyckim. Przeszkodą jest ciągle ASF i wstrzymanie przez Chiny importu mięsa.

Posłuchaj

O eksporcie polskiego mięsa do Azji w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki mówi Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Natomiast szansą na zaistnienie na rynku azjatyckim może być udział w targach, m.in. w Singapurze mówi Wiesław Różański - prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Tu warto być 

- Są to targi spożywcze, które dają szansę nawiązać kontakt z wielkimi odbiorcami, pośrednikami handlowymi, jak również odbiorcami regionalnymi. Tam trzeba po prostu być - przekonuje gość radiowej Jedynki.

Nadal są ograniczenia


Obecnie mamy ograniczone możliwości eksportu mięsa do Azji.

- To co jest możliwe wysyłamy przede wszystkim na Wietnam. Rok do roku odnotowujemy 30-40 proc. wzrostu eksportu. Stałym odbiorcą jest Hongkong i Singapur, który pozwala po zachowaniu specyficznych zasad eksportować również mięso na tamten rynek. Chiny są zablokowane, nie wiadomo kiedy to się zmieni - dodaje rozmówca. 

Kolejne duże targi odbędą się w Szangahju w maju.

Dariusz Kwiatkowski, abo

Polecane

Wróć do strony głównej