Rośnie eksport drobiu
Dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu w 2015 r. wyniosło ok. 1 696 mln euro i było o 22 proc. wyższe od wyników z 2014 r.
2016-06-14, 14:03
Posłuchaj
O eksporcie drobiu w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki mówi Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
Dodaj do playlisty
Rok 2015 podsumowuje Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa.
- Eksport zrealizowany w 2015 roku to już jest prawie 910 tys. ton, 40 proc. produkcji wytarzanej w kraju – mówi gość.
Jakie są prognozy na 2016 r.?
- Tegoroczna produkcja może wynieść około 2,55 mln ton przy 2,4 mln ton w 2015 roku. Eksport musi wynosić co najmniej 42-43 proc. tej sumy – przewiduje ekspert.
Od 2014 r. Polska jest europejskim liderem w produkcji drobiu, a bez dużego eksportu tej pozycji nie da się utrzymać.
Elżbieta Mamos, abo
REKLAMA
REKLAMA