Brokuły: najzdrowsze są łodygi
Brokuły jadali już podobno starożytni Rzymianie, szczególnie rzymscy legioniści, żeby dodać sobie sił i energii.
2016-07-03, 15:52
Posłuchaj
To zielone warzywo z rodziny kapustnych wywodzi się z Włoch, ale w Polsce znane jest od lat kilkunastu. Od kilku zaś rośnie i produkcja, i konsumpcja brokułów w naszym kraju. To dobrze, bo są one wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne, w tej chwili mamy akurat na nie sezon.
Z Wiesławem Brzozowym i Michałem Taraską ze Stowarzyszenia Promocji Brokułów rozmawia Aleksandra Tycner.
- Najważniejszym walorem brokułów są przeciwutleniacze pomocne w walce z chorobami nowotworowymi. Coraz częściej występują one w dietach chorobowych. Poza tym brokuły bogate są też w witaminy i błonnik. Warzywo jest również istotnym składnikiem diet prozdrowotnych - wyjaśniają goście.
Brokuły są modne
- Brokuł staje się coraz bardziej popularny. W Polsce spożywamy ich średnio 300 gram na osobę, dla przykładu w Wielkiej Brytanii jest to 5 kg na osobę, w Niemczech około 2 kg na osobę - wyliczają rozmówcy.
REKLAMA
Ciekawostką jest fakt, jak podkreśla ekspert, że najzdrowsza część tego warzywa to łodyga.
Sezon na brokuły będzie trwał do końca listopada.
W Polsce brokuły uprawia się na powierzchni około 7 tysięcy hektarów. Nie muszą mieć najlepszej gleby, ale wymagają wysokiej kultury rolnej.
Aleksandra Tycner, abo
REKLAMA
REKLAMA