Nowości na rynku soków i przecierów
Sadownicy narzekają w tym sezonie na niskie ceny skupu owoców i warzyw, a w związku z tym - i nieopłacalność produkcji.
2016-09-19, 14:38
Posłuchaj
Oskarżają przetwórców o zmowę cenową. Przetwórcy z kolei mówią o nadpodaży koncentratów owocowych na rynkach światowych, co powoduje obniżanie cen soków.
Nowe soki z jabłek
Jednocześnie starają się urozmaicić ofertę, proponując nowe produkty konsumentom. Nawet sok nie musi być mieszanką różnych odmian jabłek.
- Może to być jednoodmianowy sok na przykład z Antonówki. Również to co już się dzieje na rynku, czyli soki NFC (not from concentrate), czyli nie z soku zagęszczonego. Taki sok charakteryzuje się lepszą smakowitością, a konsument postrzega ten sok jako mniej przetworzony - mówi Barbara Groele ze stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków.
"Wszystkie soki są naturalne"
Konsumenci coraz częściej szukają produktów naturalnych. Wszystkie soki są naturalne.
- Zarówno sok zagęszczony jak i sok NFC odpowiada tym samym paragrafom prawa. Do żadnego z tych soków nie można dodawać sztucznych dodatków, jak barwniki, konserwanty, czy aromaty. Cukru nie można dodawać do żadnych soków owocowych, można go dodawać do soków warzywnych, jednak musi być on deklarowany w składzie - podkreśla Barbara Groele.
Dzieci są ważnym klientem
Przetwórcy owoców i warzyw doceniają też dzieci jako ważnych konsumentów. A one często intuicyjnie wybierają sok jabłkowy przed pomarańczowym.
- Dziecko zgodnie z zaleceniami żywieniowców powinna spożywać lokalne owoce i warzywa. Owoce cytrusowe nie są zalecane w pierwszym okresie życia dziecka, bo mają dużo olejków eterycznych - mówi Barbara Groele.
Nowe opakowania
Te produkty są innowacyjne nie tylko ze względu na odświeżenie obecności na rynku.
Innowacyjność to również forma podania. Musy sprzedawane są w saszetkach, łatwe w dozowaniu dla dziecka. Butelki typu PET, nie tylko szklane, umożliwiające pełną sterylność i są lżejsze. Soki mogą być również innowacyjne ze względu na dobór różnych mieszanek owoców, możemy dodawać zagraniczne owoce, które podnoszą wartość organoleptyczną, ale też poprawiaj skład, produkt jest bogatszy w witaminy, sole mineralne czy antyoksydanty – dodaje Groele.
Inaczej przeciwutleniaczy, czyli związków które spowalniają procesy starzenia się. Soki i przeciery owocowe i warzywne są także bogate w witaminy i błonnik. W co nie zawsze - jak pokazały badania wierzą konsumenci. Spożycie soków w Polsce rośnie bardzo powoli, wynosi około 13 litrów na jednego mieszkańca rocznie. Mniej pije się na Litwie, Słowacji w Czechach i Rumunii. Ponad dwa razy więcej - na przykład w Niemczech.
Aleksandra Tycner, abo