Kontrola żywności: ma być jedna inspekcja i jeden nadzór

Od 2018 roku będzie funkcjonowała jedna państwowa agencja do spraw bezpieczeństwa żywności. Obecny system jest bardzo rozproszony, wykonuje go pięć instytucji kontrolnych.

2016-09-25, 15:29

Kontrola żywności: ma być jedna inspekcja i jeden nadzór
Celem reformy jest stworzenie jednolitego systemu kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, „od pola do stołu”.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Od 2018 roku będzie funkcjonowała jedna państwowa agencja do spraw bezpieczeństwa żywności.O tym, że należy dokonać konsolidacji mówi się co najmniej od naszego wstąpienia do Unii Europejskiej - mówi minister rolnictwa, Krzysztof Jurgiel./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Są to: Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Handlowa. Trzy pierwsze zostaną połączone w całości, dwie ostatnie - częściowo dołączone.  Nowa instytucja ma podlegać ministrowi rolnictwa.

Połączenie po konsultacjach

─ O tym, że należy dokonać konsolidacji mówi się co najmniej od naszego wstąpienia do Unii Europejskiej - mówi minister rolnictwa, Krzysztof Jurgiel.
Jak podkreślą, wierzy, że po konsultacji uda się tego dokonać.

Inspekcja podległa premierowi czy ministrowi?

Nowa instytucja będzie podlegać ministrowi rolnictwa. Krajowa Rada Lekarsko-Weterynaryjna uważa, że powinna premierowi.

─ Resort rolnictwa jest lepszym adresatem - przekonuje Krzysztof Jurgiel.

Resort rolnictwa ma już odpowiednie służby nadzorcze i merytoryczne

Jak podkreśla, resort ma odpowiednie służby, jest najbardziej przygotowany do nadzoru tej inspekcji i wdrażania unijnych rozwiązań. Szczególnie, że bardzo dużo nowych decyzji dotyczących nadzoru weterynaryjnego powstaje w Unii, te trzeba implementować i jak dotychczas, przygotowaniem takich zmian zajmuje się Minister Rolnictwa.

─ Nie wiem dlaczego miałoby być inaczej, mówi Jurgiel.
Potrzebna zmiana zasad powoływania lekarzy weterynarii

Jak wyjaśnia, obecnie Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii powołuje wojewoda, jak natomiast jest afrykański pomór świń to odpowiada za to minister i Główny Lekarz Weterynarii.

─  Powinien mieć możliwości powoływania Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii, a wojewódzcy powiatowych i to jest ta pionizacja – mówi Jurgiel.

─ Państwowa Agencja d/s Bezpieczeństwa Żywności będzie miała spionizowaną strukturę - mówi Jurgiel.

─ To spowoduje, że będzie to merytoryczna służba z ograniczonymi wpływami polityków, nie tak jak teraz, że w jednych województwach wpływ na nominację weterynarza ma PSL, w drugich inna partia – mówi gość radiowej Jedynki

Kontrola żywności ma być sprawniejsza

Procedury kontroli żywności będą krótsze.

─ Dziś jest 19 rozmaitych ośrodków decyzyjnych - zauważa minister rolnictwa
I daje przykład jak przebiega obecnie kontrola zboża z Ukrainy.

─Od kontroli zboża paszowego jest weterynaria, od konsumpcyjnego – Sanepid,  przemysłowego – IHARS. Tymczasem minister powinien otrzymać jeden, a nie trzy raporty – mówi Jurgiel.

Najważniejszym celem  przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju  jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, „od pola do stołu”.

Aleksandra Michałek – Tycner, jk

Polecane

Wróć do strony głównej