Jemy już 4,6 kg słodyczy rocznie na osobę
Według badań budżetów gospodarstw domowych przeprowadzonych przez GUS spożycie czekolady i wyrobów cukierniczych łącznie zwiększyło się w latach 2005-2014 o 36 proc. do 4,6 kg/os. rocznie.
2017-01-04, 11:28
Posłuchaj
Nic więc dziwnego, że nasz rynek słodyczy systematycznie rośnie, choć nie tylko za sprawą konsumpcji krajowej, ale także eksportu - potwierdza Marek Przeździak ze Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO.
- Jeśli popatrzymy z perspektywy eksportu, który nadal rośnie, w równych kategoriach wzrost był różny. W słodyczach i w wyrobach czekoladowych wzrost wyniósł 7 proc. Bardzo znaczący skok odnotowaliśmy w wyrobach ciastkarskich – wyjaśnia gość.
W Europie lubią nasze słodycze
Na jakie rynki najczęściej wysyłamy nasze słodycze?
- Tradycyjnie Unia Europejska jest największym odbiorcom naszych produktów, trafia tam około 70 proc. eksportu. Sprzedajemy też w Europie Środkowej i Na Bliskim Wschodzie, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Mamy nadzieję, że po podpisaniu tej umowy (CETA-przypis red.), to będzie kolejny duży rynek dla naszych producentów - mówi.
Jemy coraz więcej
Od kilku lat rynek słodyczy rośnie co roku o kilka procent. Ile jest wart obecnie?
REKLAMA
- Szacujemy, że to jest w granicach 13 mld zł, to nie jest mało – dodaje.
Natomiast eksportujemy z Polski słodycze warte ponad 1,5 mld euro.
Elżbieta Mamos, abo
REKLAMA