Rolnictwo ekologiczne w Polsce na zakręcie
Mimo 14 lat wspierania rolnictwa ekologicznego w Polsce, nie osiągnęło ono nadzwyczajnych rezultatów.
2017-01-17, 16:08
Posłuchaj
̶ Konsumentów przybywa powoli, w dodatku 80 procent sprzedawanej w naszym kraju żywności ekologicznej pochodzi z importu - mówi Józef Tyburski, przewodniczący Rady do Spraw Rolnictwa Ekologicznego przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wiele gospodarstw brała dotacje, a nie produkowała
Jak podkreśla, dotychczas było tak, że znaczna część gospodarstw ekologicznych brała na to dotacje, ale nie produkowała.
̶ Trzeba to wyeliminować, bo przecież te dotacje pochodzą z naszych podatków, mówi gość Agro Faktów.
Ubyło kilkaset gospodarstw ekologicznych
̶ W 2014 roku ubyło kilkaset gospodarstw ekologicznych, tych pseudo, ale także z prawdziwego zdarzenia - dodaje Józef Tyburski.
̶ Nam zależy szczególnie na tych małych gospodarstwach w województwach: małopolskim, świętokrzyskim, gdzie naprawdę produkuje się żywność ekologiczną, mówi.
̶ Tyle, że one są dość małe a ponadto skomplikowany system dopłat skutkuje często pomyłkami, a przez to karami – mówi gość radiowej Jedynki.
Dopłaty aż w…18 wariantach
̶ W rolnictwie ekologicznym funkcjonuje 18 wariantów dopłat. Rada do Spraw Rolnictwa Ekologicznego sugeruje, by ograniczyć te liczbę do trzech - mówi Tyburski.
Trzeba uprościć system dopłat
̶ To powinno ograniczyć pomyłki, system powinien być przejrzysty, aby nie odstręczał od produkcji ekologicznej niewielkich producentów, mówi Tyburski.
Dlaczego produkcję zwierzęcą omija ekologia?
Józef Tyburski wyjaśnia, dlaczego dziś w 80 procentach polskich gospodarstw ekologicznych nie ma produkcji zwierzęcej.
̶ Otóż ekologiczny chów zwierząt wymaga bardzo wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt, mówi ekspert. A to kosztuje.
I daje przykład co to oznacza w praktyce.
̶ O ile 3 tys. kur chowanych w systemie konwencjonalnym oznacza jeden budynek, chów ekologiczny wymaga siedem razy większej powierzchni, plus do tego wybiegi, czyli cztery metry kwadratowe na każdą kurę, mówi gość Agro Faktów.
A jak dodaje, nie ma do tego żądnych dodatkowych dopłat.
Ocenie i rewizji Ramowego Programu Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego na lata 2014-2020 poświęcone było spotkanie przedstawicieli rolnictwa ekologicznego w Ministerstwie Rolnictwa.
Aleksandra Michałek-Tycner, jk