Dlaczego Polacy nie chcą jeść chleba?
Piekarze mają problem, przeciętny Polak jeszcze kilkanaście lat temu kupował ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, obecnie zjada już tylko 45 kg.
2017-08-10, 10:50
Choć kupujemy o połowę mniej pieczywa, piekarze się nie poddają. Piekarń nie ubywa w takim tempie jak sprzedawanego chleba, większość biznesu jest w dobrej kondycji finansowej, odsetek firm z przeterminowanymi płatnościami wypada niewiele gorzej niż w całej gospodarce, a łączna kwota zaległości wynosi 79 mln zł – wynika z danych BIG InfoMonitor i BIK.
Polacy nie chcą jeść chleba. Z czego to wynika? Zmieniają się trendy w żywieniu. Pieczywo jest postrzegane jako mało odżywcze i raczej wysokokaloryczne. Chleb chętniej jest spożywany na wsi niż w miastach.
REKLAMA