Polski karp w Watykanie
Od kilku lat ryby z Polski - najpierw same karpie, później także inne słodkowodne - trafiają w czasie Wigilii na watykańskie stoły.
2017-12-19, 11:31
Posłuchaj
Na pomysł wpadło Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp" i okazał się on strzałem w dziesiątkę.
To już piaty wyjazd do Watykanu z polskim karpiem
− Jedziemy już po raz piąty do Watykanu - mówi Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb.
I wyjaśnia, że najwięcej przepisów kulinarnych koncentruje się na karpiu, w tym na: na karpiu po królewsku w sosie polskim, krokietach z karpia wędzonego, karpiu w kapuście.
− Mamy też przepis na jesiotra wędzonego i na śledzie kaszubskie, mówi gość Agro Faktów.
Dodaje, że przyrządzaniem tych potraw zajmą się trzej kucharze, obecny będzie też fotoreporter.
Polskie ryby jedli między innymi gwardziści szwajcarscy i bezdomni.
REKLAMA
− W tym roku również goście będą zróżnicowani - dodaje Szczepański.
Jak wyjaśnia, przygotowywane jest kilka dań, będą one serwowane m.in. w Sekretariacie Stanu w Watykanie, w ambasadzie Unii Europejskiej przy Stolicy Apostolskiej.
Na watykańskich stołach pojawią się też ciasta z Polski
Oprócz ryb będą jeszcze ciasta z Polski - przygotowały je panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Złotoryi i Warszowicach.
Aleksandra Michałek-Tycner, jk
REKLAMA