Czy branżę mleczarską, po tłustych latach, czeka gorszy okres?
Na świecie bardzo tanieją sery, mleko w proszku i serwatka - nasze główne produkty eksportowe. Czy polską branżę mleczarską czeka bessa? – zastanawia się w Agro Faktach radiowej Jedynki Agnieszka Maliszewska z Polskiej Izby Mleka.
2018-09-24, 17:28
Posłuchaj
− To co dzieje się na światowym rynku mleczarskim ma bezpośrednie przełożenie na nasz rynek i sytuację polskich rolników, podkreśla gość radiowej jedynki.
Susza podnosi ceny pasz, a jednocześnie spadają ceny mleka w skupie
− Drożeje w Polsce pasza, więc koszty produkcji rosną. Efektem tego jest pogarszająca się sytuacja finansowa producentów mleka, mówi ekspertka.
I wylicza, że cena skupu mleka w Polsce zmalała w sierpniu tego roku o 7 procent, w stosunku do ceny sprzed roku.
Na świecie spadają również ceny masła oraz serów. Nie spełniają się też nadzieje wiązane wcześniej z otwarciem rynku chińskiego, czy z umową CETA.
REKLAMA
Tymczasem polscy producenci zdają sobie sprawę, że 30 proc. produkcji trzeba wyeksportować, gdyż popyt krajowy, mimo, że rośnie, nie zapewni zbytu dla całej produkcji.
Jedno, co może rodzić nadzieję, to rosnące spożycie mleka i produktów mleczarskich w Polsce. Dzięki promocji i kampaniom promocyjnym spożycie mleka w ciągu ostatnich 5 lat wzrosło o 50 litrów i wynosi 223 l na osobę.
Aleksandra Tycner, jk
REKLAMA