EFSA: unijna żywność jest bezpieczna
Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ogłoszonym niedawno raporcie nie stwierdził niebezpiecznych przekroczeń norm, dotyczących pozostałości środków ochrony roślin w unijnych produktach spożywczych. Ta ocena odnosi się też do polskiej żywności - wyjaśnia dr Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.
2018-09-26, 13:55
Posłuchaj
- Przebadano 2300 próbek. W połowie w ogóle nie wykryto pozostałości środków ochrony roślin, a w pozostałych były one w granicach dopuszczalnych prawem. Należy zwrócić uwagę, że przekroczenie dopuszczalnych poziomów pozostałości nie oznacza automatycznie przekroczenie norm bezpieczeństwa produktu - wskazuje ekspertka.
Inni też dbają o jakość żywności
Norm dotyczących pozostałości środków ochrony roślin coraz skrupulatniej przestrzega się też w krajach pozaunijnych. Dlatego Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypominał niedawno polskim eksporterom jabłek o normach obowiązujących w Chinach. Dr Joanna Gałązka mówi, że wymagania Chińczyków nie są mniej lub bardziej restrykcyjne niż te unijne, tylko są one po prostu inne - przede wszystkim ze względu na inny klimat czy choroby.
Mimo początkowych niepowodzeń polscy sadownicy ciągle liczą na rozwinięcie eksportu jabłek do Państwa Środka.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Dariusz Kwiatkowski, md