Eksport polskiej wołowiny. Wojciechowski: dominują rynki państw UE, które nie wymagają uboju rytualnego

2020-09-20, 10:00

Eksport polskiej wołowiny. Wojciechowski: dominują rynki państw UE, które nie wymagają uboju rytualnego
Zdj. ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Na liście głównych kierunków eksportowych polskiej wołowiny - poza Izraelem - brak jest krajów, w których dominuje zapotrzebowanie na mięso z uboju bez ogłuszania - podkreślił komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski z PiS.

"Największym rynkiem dla eksportu polskiej wołowiny jest Unia Europejska - 91 proc. eksportu w 2019 roku. Na liście głównych kierunków eksportowych poza Izraelem (4 proc.) brak krajów, w których dominuje zapotrzebowanie na mięso z uboju bez ogłuszenia" - napisał Wojciechowski w piątek wieczorem na Twitterze.

W mediach społecznościowych odniósł się w ten sposób do kontrowersji wywołanych uchwaloną przez Sejm "piątką dla zwierząt". Zakłada ona między innymi zakaz uboju rytualnego na eksport. Na wpis polskiego komisarza zwróciła uwagę prowadząca program "Sztuka słuchania" w Polskim Radiu 24 jego prowadząca, Małgorzata Raczyńska-Weinsberg

Posłuchaj

Posłuchaj

Komisarz ds. rolnictwa UE Janusz Wojciechowski o eksporcie polskiej wołowiny do UE i innych krajów 0:18
+
Dodaj do playlisty

Przeciw noweli, mimo dyscypliny w głosowaniu, zagłosowało 38 posłów klubu PiS, w tym wszyscy posłowie Solidarnej Polski; 15 posłów Porozumienia wstrzymało się od głosu, 2 było przeciw. Za nowelą głosowała natomiast posłanka Porozumienia, wicepremier, minister rozwoju Jadwiga Emilewicz.

Politycy Solidarnej Polski i Porozumienia po głosowaniu argumentowali, że ustawa o ochronie zwierząt uderza ekonomicznie w Polską wieś i w rolnictwo. Z kolei przedstawiciele rządu, już podczas prac nad ustawą w sejmowej komisji rolnictwa, przekonywali, że nie wywołała ona dużych szkód dla producentów i eksporterów wołowiny.

Posłuchaj

Posłuchaj

Komisarz ds. rolnictwa UE Janusz Wojciechowski o eksporcie polskiej wołowiny do UE i innych krajów (2) 0:22
+
Dodaj do playlisty

Ubój rytualny to specyficzna metoda pozyskiwania mięsa. Zwierzętom podcina się gardło za pomocą jednego cięcia i przy użyciu specjalnego noża. Nie może zostać uszkodzony rdzeń kręgowy. Zwierzę nie może też być wcześniej ogłuszone. Do oboju rytualnego stosuje się specjalnie, unieruchamiające klatki, lub obraca się zwierzę do góry nogami. Umiera ono, wykrwawiając się, w pełni przytomne. Tak pozyskane mięso staje się koszerne lub halal i jest spożywane przez wyznawców judaizmu i islamu.

PR24/IAR/sw 




Polecane

Wróć do strony głównej