TOGETAIR: rośnie wydajność produkcji rolnictwa ekologicznego. Ekspert: tu błędów się nie wybacza

Rolnicza produkcja ekologiczna to nie jest produkcja zacofana, wymaga od producentów rolnych dużo więcej wiedzy i kompetencji niż standardowa - ocenił podczas szczytu klimatycznego TOGETAIR dyrektor departamentu jakości żywności i bezpieczeństwa produkcji roślinnej MRiRW Michał Rzytki.

2021-04-23, 13:17

TOGETAIR: rośnie wydajność produkcji rolnictwa ekologicznego. Ekspert: tu błędów się nie wybacza
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: TOGETAIR/Twitter

Podczas panelu "Lokalni dostawcy. Rozwój ekologicznego rolnictwa" Michał Rzytki ocenił, że liczba gospodarstw rolnych ekologicznych już nie spada, ustabilizowała się – i to należy postrzegać jako sukces. W Polsce notowany jest również nieprzerwany wzrost przetwórni ekologicznych, a niezależnie od tego, że spadała liczba rolników i powierzchnia w systemie, to w tym samym czasie rosła wydajność produkcji rolnictwa ekologicznego.

Rolnictwo ekologiczne to małe gospodarstwa

Powiązany Artykuł

rolnik 1200.jpg
Trwa kampania rolniczych dopłat. W tym roku wnioski tylko przez internet

Zdaniem dyrektora departamentu jakości żywności i bezpieczeństwa produkcji roślinnej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wskazuje to na pewną specjalizację, rozwój wiedzy, kompetencji, albo też rezygnację z działalności tych podmiotów, u których produkcja była nieefektywna lub ograniczona.

– Produkcja ekologiczna to nie jest produkcja zacofana, ona wymaga dużo więcej wiedzy i kompetencji od producentów rolnych niż standardowa produkcja. Tu błędów się nie wybacza – ocenił przedstawiciel resortu rolnictwa.


Maciej Golubiewski, szef gabinetu unijnego komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego, w dyskusji panelowej zauważył, że rolnictwo ekologiczne nie tylko w Polsce zbudowane jest przeważnie z małych gospodarstw – to sytuacja w całej Europie.

REKLAMA

Stwierdził przy tym, że w kolejnych latach istotne będzie zwiększenie udziału rolnictwa ekologicznego w Polsce m.in. przez zmianę otoczenia małych rolników, którzy są pokrzywdzeni w wyścigu konkurencyjnym – małe gospodarstwa nie mają często wsparcia w systemie łańcucha dostaw. Według niego brakuje im siły przebicia, aby na przykład efektywnie negocjować ceny.

Certyfikacje grupowe dla rolników

W opinii Macieja Golubiewskiego w segmencie rolnictwa ekologicznego istotne są kontrole, żeby gwarantowana była odpowiednia jakość produktów. W nowej polityce rolnej UE ma być wprowadzone podejście polegające na spojrzeniu na rolnictwo przez pryzmat ryzyka; gospodarstwa z małym ryzykiem nie będą kontrolowane tak często.

Szef gabinetu unijnego komisarza powiedział, że drugą zmianą, która wejdzie w życie od 2022 roku, będą certyfikacje grupowe – grupa rolników będzie mogła przedstawić jeden certyfikat i tworzyć biookręgi.


Prezes Rady UN Global Compact Network Poland Kamil Wyszkowski wskazał, odpowiadając na pytanie o stan polskiej wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, że bardzo ważna jest edukacja rolnicza.

REKLAMA

– Zdarza się często, że rolnik nie wie, jak użyć substancji, które mogą powodować szkody dla ekosystemów. Przez to na przykład wymieranie owadów i innych zapylaczy jest problemem. Polacy niewiele wiedzą na temat całego mechanizmu, w ramach którego działa współczesne rolnictwo – ocenił Kamil Wyszkowski.

PolskieRadio24.pl, PAP, DoS

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej