Polacy marnują prawie 40 proc. żywności
Rocznie w krajach Unii Europejskiej marnuje się od 20-40 procent żywności. Niestety, Polska jest w niechlubnej czołówce.
2013-01-29, 15:50
Posłuchaj
Robert Krzyszczak z lubelskiego Cechu Rzemiosł, Polskie Radio Białystok (IAR)
Dodaj do playlisty
Marnujemy prawie 40 procent tego co kupujemy lub wytwarzamy - mówi Robert Krzyszczak z lubelskiego Cechu Rzemiosł.
Po południu i wieczorem chcemy mieć świeży chleb, więc sklepy zamawiają za dużo, by zadowolić klienta - mówi Barbara Krzyszczak z lubelskiego cechu.
We wtorek Brukseli odbywa się debata na temat możliwości zmniejszenia ilości marnowanego jedzenia.
W Polsce potrzebne są przede wszystkim zmiany w prawie, aby hurtownicy i sklepy mogły oddawać żywność potrzebującym, nie płacąc podatku VAT od przekazanej żywności.
REKLAMA