Polacy marnują prawie 40 proc. żywności

Rocznie w krajach Unii Europejskiej marnuje się od 20-40 procent żywności. Niestety, Polska jest w niechlubnej czołówce.

2013-01-29, 15:50

Polacy marnują prawie 40 proc. żywności
. Foto: Lobo/Wikimedia Commons/CC

Posłuchaj

Robert Krzyszczak z lubelskiego Cechu Rzemiosł, Polskie Radio Białystok (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Marnujemy prawie 40 procent tego co kupujemy lub wytwarzamy - mówi Robert Krzyszczak z lubelskiego Cechu Rzemiosł.

Po południu i wieczorem chcemy mieć świeży chleb, więc sklepy zamawiają za dużo, by zadowolić klienta - mówi Barbara Krzyszczak z lubelskiego cechu.
We wtorek Brukseli odbywa się debata na temat możliwości zmniejszenia ilości marnowanego jedzenia.
W Polsce potrzebne są przede wszystkim zmiany w prawie, aby hurtownicy i sklepy mogły oddawać żywność potrzebującym, nie płacąc podatku VAT od przekazanej żywności.

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej