X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Wiadomości

Jaja wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega przed salmonellą

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2019 16:55
Sanepid ostrzega, że spożycie określonych partii jaj, których producentem jest GALLUS Sp. z o.o. z Manieczek w Wielkopolsce jest potencjalnie groźne dla zdrowia. GIS poinformował o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach z kurnika K-16.
Jaja wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega przed salmonellą
Foto: East News/Glow Images
  • Sanepid ostrzega, że spożycie określonych partii jaj jest potencjalnie groźne dla zdrowia
  • Producentem zainfekowanej salmonellą żywności jest firma GALLUS Sp. z o.o.
  • Sanepid informuje, jakim kodem są oznakowane produkty, w których mogą się znajdować bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny podał, że Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.

Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG.

CZYTAJ TAKŻE: Pomorski sanepid alarmuje: bakterie coli w części Zatoki Gdańskiej>>>

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży: Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 2.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości: nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019 nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019 nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019 nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019 nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

Producent jaj

Producentem jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302. Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

CZYTAJ TAKŻE: Premier: 500 zł podwyżki dla Służb Sanitarnych od nowego roku>>>

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję 27.09.2019 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.

GIS zaleca konsumentom, by nie spożywali jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

pkur

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pałeczki bakterii Salmonella na skorupkach jaj. Sprawdź, czy je kupowałeś

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2019 21:45
Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Bakterie stwierdzono w jednej z pięciu badanych próbek; chodzi o produkt firmy "Jaja Wojciechowicz".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pomorski sanepid alarmuje: bakterie coli w części Zatoki Gdańskiej

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2019 16:14
Pomorski sanepid apeluje o unikanie kontaktu z wodą w trzech miejscach w Zatoce Gdańskiej, gdzie zwykle organizowane są kąpieliska. Wykryto tam przekroczenia dopuszczalnego poziomu bakterii coli i enterokoków.
rozwiń zwiń