more_horiz
Wiadomości

Dynia jest nudna? Zobacz co możesz z nią zrobić w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2020 09:00
Każdy z nas poczuł, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Temperatura zdecydowanie się obniżyła, słońce zachodzi wcześniej. Zapewne boimy się, że dopadnie nas jesienna szarówka. Dlatego warto umilić sobie wieczór i eksperymentować w kuchni. W roli głównej: dynia.
Dynia, to warzywo, które zdecydowanie urozmaici jesienną kuchnię
Dynia, to warzywo, które zdecydowanie urozmaici jesienną kuchnięFoto: Milenie/Shutterstock

Jesień zdecydowanie kojarzy się nam z dynią. Kolorem przypomina spadające liście lub wczesne, jesienne zachody słońca. Jesienna aura nie zachęca nas do większych aktywności. Dlatego warto wykorzystać ten czas na eksperymenty w kuchni. Warto urozmaicić swoją dietę o warzywo, które oprócz pięknego kształtu, ma także wiele wartości odżywczych. Przedstawiamy dynię.

Dynia i jej wartości odżywcze

Dynia jest bogata w wiele wartości odżywczych Dynia jest bogata w wiele wartości odżywczych

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze tego pomarańczowego warzywa, doceniali już meksykańscy Indianie. Dlatego znalazła ona zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej i kuchni. Pierwsze ciasto dyniowe zostało zrobione jednak w Ameryce, a aktualnie za "dyniową stolicę świata" uważa się miejscowość Motron w stanie Illinois. Tam dynia to nie tylko składnik kuchni, ale także piękna ozdoba na Halloween. 

Dynia, na zdrowie!
Piękny pomarańczowy kolor, warzywo zawdzięcza zawartości beta-karotenu, który jest równocześnie przeciwutleniaczem, a co za tym idzie, może działać przeciwnowotworowo. Co więcej, beta-karoten obniża poziom cholesterolu, więc jeśli mamy problemy z jego nadmiarem: na zdrowie! 
Postanowiliśmy się odchudzić? Dynia jest do tego idealna! Nie dość, że jest niskokaloryczna, to przede wszystkim, dostarcza naszemu organizmowi błonnika, a co więcej oczyszcza organizm z toksyn. Co więc możemy z niej przyrządzić?
Zupa krem
Zupa krem z dyni Zupa krem z dyni
To zdecydowanie jedna z pierwszych potraw, która kojarzy nam się z dynią. Internet ugina się pod ilością przepisów na kremową, aksamitną zupę krem. Jest to idealna potrawa na jesienny, chłodny wieczór. Lekka, aksamitna zupa, najlepiej podana z podprażonymi pestkami z dyni, sprawdzi się nie tylko jako rozgrzewające danie, ale także jako opcja dla osób które zapragnęły zrzucić kilka zbędnych kilogramów. 
Pumpkin spice latte
Pumpkin Spice Latte - kawa, z dynią w roli głównej Pumpkin Spice Latte - kawa, z dynią w roli głównej
Brzmi jak kawa z popularnej sieci kawiarni? Tak. Ale taką kawę z łatwością przyrządzimy w domu. To nic innego jak espresso z dużą ilością pianki. Podstawowym składnikiem, nadającym jesiennego aromatu, są tutaj przyprawy korzenne, cynamon. Aby kawa była bogatsza, możemy dodać do niej, mus z dyni. Jeśli nie wyobrażacie sobie poranka bez kawy, to opcja zdecydowanie dla was.
Dżem z dyni
Dżem z dyni Dżem z dyni
Jeśli myślisz, że przetwory to domena naszych babć i mam, a ich wykonanie jest skomplikowane, to jesteś w błędzie. Smak i zapach dyni (jesieni), zatrzymany w słoiczku, który możemy otworzyć kiedy tylko najdzie nas ochota. Jest coś lepszego? Śniadanie, na które zaserwujemy naleśniki, racuchy, właśnie z domowym dżemem z dyni. I dzień staje się od razu lepszy.
Tarta, czyli sławne pumpkin pie
Tarta z dyni, czyli pumpkin pie Tarta z dyni, czyli pumpkin pie
Tradycyjny, słodki amerykański deser, który serwuje się w okolicach Halloween i Święta Dziękczynienia. Składa się z purée dyniowego wymieszanego z jajkami, cukrem, nabiałem i korzennymi przyprawami, zapieczonego w kruchym cieście. Aksamitny i słodki, czyli deser idealny na jesienną chandrę. 
Pamiętajcie, aby nie marnować cennych resztek. Nie musicie wykorzystywać wszystkiego, nikt nie każe wam jeść skórki. Choćby pestki z dyni. Warto je zebrać i podsmażyć na patelni. Przyrumienione, będą idealnym dodatkiem do sałatek. 
AS

Zobacz także

Zobacz także

X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem