Wielki triumf szarlotki. Zdeklasowała konkurencję w prestiżowym konkursie
Polska szarlotka zdeklasowała konkurencję i zdaniem czytelników portalu Taste Atlas jest najlepszym słodkim ciastem świata. Polski przysmak przebił m.in. desery z Belgii, Grecji czy Stanów Zjednoczonych.
2024-05-21, 21:48
W opublikowanym przez Taste Atlas rankingu 78 najlepszych słodkich ciast świata, internauci ocenili polski jabłkowy wypiek na 4,4 punktu na pięć możliwych. Dało to szarlotce pierwsze miejsce przed belgijską mattentaart (twarogiem zapieczonym w cieście) i grecką Sfakiani pitą (cienkim plackiem wypełnionym białym serem), a także amerykańskim ciastem limonkowym z Florydy.
Jak czytamy na stronie Taste Atlas, szarlotka to "tradycyjne polskie ciasto z jabłkami, które cieszy się ogromną popularnością w całej Polsce. Istnieje niezliczona ilość sposobów jego przygotowania, ale zazwyczaj robi się je z ciasta kruchego lub półkruchego i gotowanych lub surowych jabłek".
Portal podkreśla, że szarlotkę można zjeść w większości restauracji i że - w odróżnieniu od amerykańskiej wersji - polski placek nie jest przesadnie słodki.
Szarlotka czyli polska wariacja na temat francuski
Doskonale znana wszystkim Polakom szarlotka to wariacja na temat francuskiego deseru charlotte russe, czyli obłożonego biszkoptami owocowego torciku z bawarskim kremem śmietankowym - przypomina NCK na stronach projektu "Ojczysty. Dodaj do ulubionych".
REKLAMA
Oryginalna receptura została przygotowana przez francuskiego mistrza kuchni Marie-Antoine'a Carême'a na początku XIX w. "specjalnie dla Aleksandra I, cara Rosji, i nazwana na cześć księżniczki pruskiej Charlotty Hohenzollern, przyszłej żony jego brata Mikołaja (który po śmierci Aleksandra przejął tron, zostając Mikołajem I Romanowem)" – zaznacza portal.
Nie tylko jabłka. Polskie wypieki na szczytach rankingu
Internauci czytający Taste Atlas wysoko cenią także inne polskie wypieki – taki np. tradycyjny sernik znalazł się na pierwszym miejscu w rankingu deserów serowych. Portal zwraca uwagę, że ta potrawa wywodzi się z "dawnych tradycji chrześcijańskich i żydowskich".
Portal zwraca też uwagę na wariant krakowski – z kratą na wierzchu, a także warianty z owocową galaretką pod warstwą sera, czy – o zgrozo – z rodzynkami.
Czytaj także:
- Jakie jabłka o tej porze roku sprawdzą się najlepiej w przepisie na szarlotkę?
- "J" jak jabłecznik Babci Wandy
tasteatlas.com, nck.pl, twitter/ mbl
REKLAMA
REKLAMA