Salmonella w żółtym serze. GIS ostrzega

W serze żółtym w plastrach Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella Newport. Spożycie tego produktu może wywołać poważne zatrucia pokarmowe.

2024-09-24, 21:10

Salmonella w żółtym serze. GIS ostrzega
W partii sera żółtego mogą znajdować się bakterie Salmonelli. Foto: Shutterstock/ Irina Shatilova

W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella Newport w jednej z pięciu próbek sera żółtego w plastrach.

Chodzi o produkt Ser Złoty Mazur 150 g o numerze partii 30.08/P6 16:59, z datą ważności do 28.11.2024 (Kod kreskowy: 5900820008406). Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203 (weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE).

Producent wycofuje produkt

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonellą zawarte są na stronie internetowej (GIS - red.) pod hasłem SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE" - czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego.

Producent podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Działania te weryfikują organy Inspekcji Weterynaryjnej, Trwa również postępowanie wyjaśniające.

REKLAMA

Czytaj także

GIS/łp

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej