Masowe zatrucie w firmie pod Szczecinem. Wszyscy zjedli to samo danie
Kilkudziesięciu pracowników podszczecińskiej firmy zgłosiło objawy zatrucia pokarmowego. Kilka osób wymagało hospitalizacji. Wszyscy chorzy wskazali na jedno danie z zakładowego cateringu.
2024-10-23, 15:51
- Sytuacja jest dynamiczna, więc liczba osób z objawami może się zmieniać. Osoby z objawami zatrucia wskazują, że jadły zapiekankę makaronową z kurczakiem - przekazała rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.
Gdy 22 października zgłaszano do sanepidu podejrzenie zatrucia mowa była o 16 chorych, dzień później było już 30 poszkodowanych. Do szpitala trafiło w sumie dziewięć osób, część z nich mogła wrócić już do domów.
Zatrucie w Mierzynie, posiłki z cateringu
Wiadomo, że firma z Mierzyna zajmująca się produkcją aparatów słuchowych, w której doszło do zatrucia, korzysta z posiłków dostarczanych w formie cateringu wydawanych na miejscu pracownikom.
W zakładzie trwają czynności kontrolne, pobierane są wymazy z powierzchni roboczych i drobnego sprzętu produkcyjnego. Pobrano również posiłki do badań, a także wymazy od osób, które wydawały posiłki.
REKLAMA
Zakład produkujący żywność jest pod nadzorem Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
- Tajemnicze zatrucie w Tatrach. Sanepid ma ciekawy trop
- Nowa Dęba. Śmiertelne zatrucie galaretą. Wiadomo, jaką substancję zawierał produkt
PAP/RMF FM/TVN24/fc
REKLAMA