To najzdrowsze mięso. Polacy je pomijają i eksportują do Niemiec
Gęsina, która ma korzystne właściwości dla naszego organizmu, rzadko gości na polskich stołach. Mięso, bogate w witaminy, przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze, jest przeważnie z Polski eksportowane. Przede wszystkim do Niemiec.
2025-06-12, 15:14
Polacy nie doceniają gęsiny?
Gęsinę warto jeść przez cały rok, a nie tylko w listopadzie, w myśl powiedzenia "najlepsza gęsina na świętego Marcina". Jego tego mięsa jest nie tylko smak, ale też jego walory zdrowotne. Jednakże w Polsce średnie spożycie gęsiny rocznie wynosi 300 gramów na osobę. Cykl hodowlany gęsi trwa - jak podaje stacja Planeta - od wiosny do późnej jesieni - więc przy niskim spożyciu, producenci są zmuszeni do eksportowania (większości) tego mięsa do innych krajów.
Choć gęsinę można przyrządzić różnorodnie, np. w formie pieczeni, pasztetu, nadzienia w pierogach czy dodatku do rosołu, wielu Polaków po nią nie sięga bądź sięga sporadycznie. Walory tego mięsa szczególnie doceniają Niemcy. To właśnie nasi zachodni sąsiedzi kupują od polskich producentów najwięcej gęsiny.
Właściwości mięsa z gęsi
Tymczasem "mogłaby powrócić na nasze stoły jako zdrowy i smaczny wybór", zwłaszcza że jest "uważana za mięso szlachetne, które kryje w sobie wiele cennych wartości odżywczych i walorów zdrowotnych" - podaje Planeta.
Jest wiele korzyści płynących ze spożywania gęsiny. Eksperci uważają ten rodzaj mięsa za wyjątkowo zdrowy. Wszystko za sprawę jego właściwości. Otóż gęsina jest:
- Mięsem bogatym w pełnowartościowe białko. Dostarcza białka o wysokiej jakości, w tym potrzebne aminokwasy. Jak czytamy, "jest to istotne dla regeneracji organizmu, budowy mięśni i produkcji enzymów".
- Źródłem zdrowych tłuszczów. Mowa o nienasyconych kwasach tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6 czy kwas oleinowy (z grupy omega-9). Wspierają one układ krążenia, w tym odpowiedni profil lipidowy.
- Dostarczycielem witamin i minerałów. Chodzi m.in. o witaminy z grupy B - takie jak B1, B2, B6, B12 - wspomagające układ nerwowy.
- Źródłem żelaza, cynku i selenu, "kluczowych dla odporności i prawidłowego funkcjonowania organizmu". Co więcej, selen wspiera też gospodarkę hormonalną (pracę tarczycy), jak również pełni też rolę przeciwutleniacza, hamującego rozwój chorób i spowalniającego procesy starzenia.
- Niska zawartość antybiotyków i hormonów. Gęsi "są często hodowane w tradycyjny sposób, na wolnym wybiegu, co sprawia, że ich mięso jest mniej narażone na obecność sztucznych dodatków".
- Zdrowe grillowanie. Warto wcześniej przygotować mięso i używać tacek aluminiowych
- Gęsi zastąpiły psy w pilnowaniu więzienia o zaostrzonym rygorze w Brazylii
- Szkodliwe tłuszcze trans. W jakich produktach jest ich najwięcej?
Źródło: Planeta.pl/łl/k
REKLAMA