Czekolada osłodziła kwarantannę Włochom. Konsumpcja wzrosła o ponad 20 procent

Co roku mieszkaniec Włoch zjada ponad 4 kilogramy czekolady - takie dane przedstawiono w związku z obchodzonym we wtorek Światowym Dniem Czekolady. Przysmak poprawiał też nastrój mieszkańcom tego kraju podczas kwarantanny.

2020-07-07, 05:39

Czekolada osłodziła kwarantannę Włochom. Konsumpcja wzrosła o ponad 20 procent
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock.com/Alice Tsygankova

O 22 procent wzrosła we Włoszech podczas kwarantanny konsumpcja czekolady. Znacznie większy niż przed rokiem popyt na ten słodki przysmak podczas przymusowej kwarantanny dowodzi, że Włosi także w ten sposób "leczyli" stres z powodu pandemii, konieczności siedzenia w domu przez prawie dwa miesiące oraz braku życia towarzyskiego i rozrywek.

To zaś potwierdza, że czekolada doskonale sprawdza się jako tzw. comfort food, czyli produkt zapewniający psychiczny komfort.

Dane rynkowe wskazują, że w tym trudnym czasie mieszkańcy Italii nie tylko kupowali znacznie więcej czekolady niż przed rokiem, ale także masowo zamawiali dostawę deserów do domu z jej dodatkiem.

Czytaj także: 

Powiązany Artykuł

włochy korona pap 1200.jpg
Włochy: blisko jedna czwarta mieszkańców górskich kurortów ma przeciwciała koronawirusa

Włosi wolą gorzką czekoladę

Z opublikowanej statystyki firm specjalizujących się w dostarczaniu żywności do domów wynika, że największą popularnością cieszyły się w szczycie pandemii: ciasto czekoladowe, śniadaniowe rogaliki z czekoladą, lody o takim smaku i tzw. czekoladowe salami.

To, czego kwarantanna nie zmieniła, to gust Włochów. Od zawsze preferują gorzką czekoladę. Daleko na drugim miejscu jest ta mleczna. Bardziej niż białą tabliczkę wolą zaś eksperymenty, takie jak czekolada z dodatkiem ostrej papryczki, z solą himalajską czy wersję wegańską.

ms

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej