Boże Narodzenie we Francji. Mają dużo kulinarnych tradycji
We Francji ze świętami Bożego Narodzenia związane są liczne tradycje, różniące się w zależności od regionów. Choć w ostatnich latach coraz mniej osób obchodzi święta, uczestnicząc w uroczystościach religijnych, to Francuzi nadal kultywują niektóre świąteczne zwyczaje, szczególnie te kulinarne.
2021-12-25, 20:41
Kilka dni przed świętami Francuzi dekorują choinkę i ustawiają szopkę składającą się z małych glinianych figurek zwanych "santon".
W Boże Narodzenie Francuzi spotykają się w gronie rodzinnym na uroczystym obiedzie. Najpopularniejszym daniem na świątecznym stole jest indyk z kasztanami. Do głównych potraw świątecznych zalicza się także wędzonego łososia, kawior oraz słynny pasztet "foie gras" wykonany z gęsich wątróbek. Na północy kraju popularne są także ostrygi i ślimaki. Na koniec obiadu serwowana jest tak zwana "buche" - czyli czekoladowe ciasto lub deser lodowy w kształcie polana drzewa.
Na południu Francji, szczególnie w Prowansji, podaje się trzynaście deserów - między innymi suszone owoce, ciasta i kasztany. Liczba potraw nawiązuje do Chrystusa i dwunastu apostołów.
26 grudnia większość osób wraca do pracy, ponieważ Francja nie uznaje święta świętego Szczepana. Wyjątkiem jest region Alzacji, gdzie drugi dzień świąt jest dniem wolnym od pracy.
REKLAMA
- Polskie Radio w święta #MuremZaPolskimMundurem. Jesteśmy z żołnierzami na granicy
- Boże Narodzenie na granicy. Tak święta spędza 2,5 tys. żołnierzy WOT
Posłuchaj
Zobacz także: abp Wojciech Polak w "Sygnałach dnia"
IAR/in./
REKLAMA