Zjadł hamburgera i zmarł. Masowe zatrucie bakterią E. coli w USA

Masowe zatrucie bakterią E. coli w kilku stanach w USA. Przyczyną była kanapka McRoyal Cheeseburger z popularnej sieci McDonald's. Do 22 października odnotowano 49 zakażeń.

2024-10-23, 14:06

Zjadł hamburgera i zmarł. Masowe zatrucie bakterią E. coli w USA
Zatrucia w McDonald's w USA. Jedna osoba zmarła. Foto: shutterstock.com/Spring Melody

Dane przekazało Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC). Zakażenie bakterią E.coli odnotowano w 10 stanach USA.

Tragicznie zakończył się przypadek mężczyzny z Kolorado, który zmarł po spożyciu burgera Quarter Pounder (w Polsce to McRoyal Cheeseburger - red.). 10 osób, u których stwierdzono zakażenie, wymagało hospitalizacji. U jednego dziecka rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy. Ta przypadłość może doprowadzić do niewydolności nerek.

Inspektorzy z USA alarmują, że skala może być większa. "Wiele osób przechodzi infekcję E. coli bez zgłaszania się do lekarza lub wykonywania testów diagnostycznych" - podali w komunikacie.

Kiedy sprawa wyszła na jaw, McDonald's od razu wycofało podejrzane produkty. Jaki składnik zawinił? "Wstępne ustalenia wskazują, że podzbiór chorób może być powiązany z posiekaną cebulą używaną w Quarter Pounder" - podał koncern w oświadczeniu.

REKLAMA

Kryzys odbił się na giełdzie. Po publikacji raportu CDC akcje McDonald's Corporation spadły o około 9 proc.

Czytaj także:

pr24.pl/pb

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej