Białoruś: koniec z mięsem z domowego uboju
Białoruscy drobni przedsiębiorcy handlujący mięsem narzekają na nowe przepisy. Zgodnie z nimi, od 1 maja mięso sprzedawane na bazarach nie może pochodzić z domowego uboju. Zwierzęta należy wieźć do wyspecjalizowanych rzeźni.
2013-05-22, 10:37
Posłuchaj
Handel mięsem na Białorusi. Relacja Włodzimierza Paca (IAR)
Dodaj do playlisty
Sprzedawcy skarżą się, że mięso ze świń zabijanych w rzeźniach jest gorszej jakości. Teraz przy jego sprzedaży trzeba też doliczać koszty uboju. Ponadto, wbrew przyzwyczajeniom kupujących, niektóre rzeźnie z zabijanych świń ściągają skórę. Ci oczekują jednak, że słonina powinna mieć skórkę.
Gazeta Komsomolskaja Prawda w Białorusi, która opisała problem, zwraca uwagę, że część ludzi zamierza przestać hodować zwierzęta. Lecz inni przyznają, że będą naruszać nowe prawo. Przykładowo zabiją oficjalnie jednego świniaka, a mięso sprzedadzą z kilku, wykorzystując ten sam dokument.
Białorusini lubią kupować mięso na bazarach, gdyż jak twierdzą, wybór jest tam większy, a mięso często jest tańsze.
REKLAMA