more_horiz
Wiadomości

Skąd się biorą zajady i jak się ich pozbyć?

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2017 13:19
Zaczerwienie i pękanie kącików ust połączone z owrzodzeniem, bólem i dyskomfortem to objawy stanu zapalnego. Nieleczone nadżerki zmieniają się w nawarstwiające się strupy, a po ustąpieniu mogą pozostawić ślad w postaci blizny. Jak zapobiec powstawaniu zajadów?
Zajady w kącikach ust są bolesnymi ranami powodującymi ból i dyskomfort.
Zajady w kącikach ust są bolesnymi ranami powodującymi ból i dyskomfort.Foto: pixabay.com/RyanMcGuire

Czytaj także
Katar choroba 1200.jpg
Jak wygrać z zapaleniem zatok?

Trudno gojące się rany

Zajady znane są także jako zapalenie kątów ust lub kątowe zapalenie warg. Ten stan zapalny przebiega w kilku etapach. Najpierw następuje pęknięcie przesuszonej skóry w kącikach, a później pojawiają się drobne bąble wypełnione płynem surowiczym. Pękają one po kilku dniach, tworząc bolesną i trudno gojącą się ranę w postaci nadżerki. Zajady nie rozprzestrzeniają się na inne części ciała, mogą jedynie pojawić się w drugim kąciku ust. Nieleczone zmieniają się m.in. w nawarstwiające  się strupy, a po ustąpieniu mogą pozostawić blizny. Czasem mylone są z opryszczką wargową, jednak różnica między nimi polega na tym, że opryszczka szybko przemija, a zajady utrzymują się przez długi czas.

Foto: pixabay.com/ghwtog


Przyczyny powstawania zajadów

Istnieje wiele przyczyn wywołujących zapalenie kącików ust, od niewłaściwej higieny jamy ustnej po poważne choroby. Jedną z najczęstszych jest infekcja bakteryjna lub grzybicza. Jej rozwojowi sprzyjają: miejsce (wilgotne i ciepłe kąciki ust to idealne warunki do rozwoju zarówno grzybów i bakterii), osłabiona odporność i choroby (które często kończą się antybiotykoterapią) oraz niedobór witamin. Antybiotyki wyjaławiają przewód pokarmowy z wszelkich bakterii – także tych dobrych, uczestniczących w syntezie witaminy B. To właśnie ona zapobiega powstawaniu zajadów. Jej niedobór powstaje wskutek ograniczeń spożycia mleka, sera, jaj, podrobów, czerwonego mięsa i ryb oraz przy zaburzeniach wchłaniania jelitowego (np. przy biegunkach). Ryzyko pojawienia się zajadów zwiększa się także w ciąży. Zapalenie w kącikach ust może być też objawem cukrzycy typu 1. Pęknięcia w kącikach ust zazwyczaj towarzyszą suchej i szorstkiej skórze na całym ciele (co jest wynikiem odwodnienia organizmu). Przyczyną zajadów może też być reakcja alergiczna na nikiel zawarty w niektórych sztućcach i naczyniach do gotowania oraz niedostateczna dbałość o czystość zębów, dziąseł i języka. Drożdżakami i innymi drobnoustrojami można zarazić się także podczas mycia zębów. Warto co trzy miesiące wymieniać szczoteczkę i co najmniej raz na pół roku odwiedzać stomatologa.

Foto: pixabay.com/Giuliamar

Sposoby na zajady

Zapalenia kącików ust można się pozbyć, stosując leki dostępne w aptece bez recepty, takie jak: witaminę B2 (jako samodzielny preparat lub zawartą w maści), krem z hydrokortyzonem, maści bogate w witaminy A i E, maści o działaniu ściągającym, bakteriostatycznym i przeciwzapalnym, aspiryna albo polopiryna, maść cynkowa.

Czytaj także
łyżwy.JPG
Fakty i mity o wzmacnianiu odporności

Można też wypróbować domowe sposoby i przykładać do ran drożdże (bogate w witaminy z grupy B), czosnek (działający grzybo- i bakteriobójczo), miód (działający przeciwzapalne i ułatwiający gojenie), kompresy z zimnej wody i octu lub zwykłą pastę do zębów (która przyśpieszy gojenie się ran).

 


Aleksandra Rybińska

Zobacz także

Zobacz także