Lody włoskie

Włoscy naukowcy z uniwersytetu w Piacenzy wypracowali formułę doskonałych lodów

2007-09-04, 13:39

Lody włoskie

Włoscy naukowcy z uniwersytetu w Piacenzy wypracowali formułę doskonałych
lodów. Wprawdzie lato się już kończy, ale jak to się mówi: lepiej późno niż
wcale...

Okazuje się, że był ktoś, kto nie był do końca przekonany, że włoskie lody
są najlepsze na świecie. I że tym kimś byli włoscy uczeni. Badacze z
wydziału rolnictwa Uniwersytetu w Piacenzy na północy kraju znaleźli
magiczną formułę - recepturę na lody, które można uznać za "zoptymalizowane".
Albo, mówiąc mniej uczenie, po prostu świetne. Pracowali nad tym sześć
miesięcy, korzystając z najnowocześniejszych technik i urządzeń, jak
elektroniczny mikroskop i promienie Roentgena. Chodziło głównie o to, jakie
mają być najdoskonalsze proporcje tradycyjnych składników lodów, a więc
mleka, jajek i cukru, czyli tłuszczów, białka i cukrów, tak aby zastąpić one
mogły normalny posiłek. Ustalono, że proporcje te powinny wynosić 30, 15 i
55 procent. To oczywiście nie cała tajemnica. Cudowna formuła zostanie
niebawem opatentowana, żeby nie powtórzyła się historia z pizzą, o której
włoskim pochodzeniu nikt już dziś nie pamięta.



Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej