Pamięć i koncentracja potrzebne nie tylko w sesji. Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu?

2017-01-27, 16:45

Pamięć i koncentracja potrzebne nie tylko w sesji. Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu?
Mieszanka studencka wspomaga pracę mózgu w czasie wzmożonego wysiłku psychicznego.Foto: nnattalli/Shutterstock.com

Nie bez powodu znaną mieszankę bakalii nazwano studencką. Spożywanie właśnie m.in. orzechów i suszonych owoców zalecane się studentom w czasie nauki. Wysiłek umysłowy wspomagają też m.in. banany i jajka. Ułożenie odpowiedniego jadłospisu pomoże nie tylko tym, których czekają egzaminy, ale każdego, kto chce zadbać o prawidłową pracę mózgu.

Mieszanka studencka, trail mix, scroggin

Specjalne mieszanki o składzie przeznaczonym dla osób narażonych na duży wysiłek intelektualny są znane na całym świecie. Popularna przekąska to produkt spożywczy złożony z różnego rodzaju orzechów: arachidowych, laskowych, włoskich, orzechów nerkowca, migdałów oraz rodzynek. Jest wysokokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze (tłuszcze jedno- i wielonienasycone, węglowodany). Mieszanka ma swoje odpowiedniki i modyfikacje w różnych miejscach na świecie. W USA oprócz orzechów i rodzynek w jej skład wchodzą m.in. ziarna i płatki, czekolada, słonecznik, wiórki kokosowe, suszone lub kandyzowane owoce (nazwa takiej przekąski to trail mix lub gorp), w Australii i Nowej Zelandii dla mieszanki orzechów, ziaren, suszonych owoców i niekiedy czekolady funkcjonuje nazwa scroggin. W każdym przypadku chodzi o zmieszanie wysokoenergetycznych, bogatych w tłuszcze i węglowodany składników, wspomagających organizm przy dużym wysiłku.

Powiązany Artykuł

suszone owoce 1280.jpg
Suszone owoce - alternatywa dla świeżych

Węglowodany złożone

Podstawą żywienia studenta powinny być produkty pełnoziarniste (chleb razowy, brązowy ryż, makarony, gruboziarniste kasze) obfitujące w węglowodany złożone. Organizm trawi je przez określony czas, powoli uwalniając do krwi glukozę, główne pożywienie mózgu. Dzięki temu szare komórki mogą ją na bieżąco dobrze spożytkować. Aby poziom glukozy był stały, produkty te trzeba jeść 5 razy dziennie w małych porcjach.

Foto: TinaKirk/pixabay.com

Magnez – sprzymierzeniec studentów

Węglowodany złożone zawierają m.in. magnez, który wzmacnia układ nerwowy, zapobiega stresowi i pomaga przy bezsenności. Ten ważny i cenny pierwiastek znajdziemy też m.in. w kakao (lub w czekoladzie o wysokiej zawartości kakao), w bananach, w warzywach liściastych, suszonych morelach, płatkach owsianych i w makreli.

Witaminowa ochrona dla nerwów

Ochroną dla naszego systemu nerwowego, który w czasie egzaminów jest wystawiany na próbę, są witaminy antyoksydacyjne : C, A i E. Wraz z innymi związkami o charakterze przeciwutleniającym znajdują się w świeżych warzywach (pomidory, papryka, pietruszka) i owocach (jabłka, cytrusy, kiwi), także tych dzikich, bogatych w barwniki – jagodach, dzikiej róży, czeremsze, czarnym bzie i rokitniku.

Powiązany Artykuł

sok pomarańczowy witaminy FREE_1200_660.jpg
Witamina C = zdrowie, młodość, piękno

Pamiętaj o lecytynie

Jajka i oleje roślinne dostarczają lecytynę, która jest niezbędna do szybkiego przesyłania impulsów w mózgu. Wchodząc w skład osłonek nerwowych i komórek mózgowych, zapewnia sprawne przechodzenie impulsów nerwowych. Dzięki temu nie tylko szybciej przyswajamy wiedzę, ale też łatwiej kojarzymy fakty, a przede wszystkim jesteśmy lepiej skoncentrowani. Lecytynę znajdziemy też w kiełkach pszenicy, kapuście, kalafiorze oraz w roślinach strączkowych.

Foto: cattalin/pixabay.com

Oleje i jeszcze raz omega

Powiązany Artykuł

olej oliwa oliwki 1200.jpg
Do czego są nam potrzebne kwasy omega?

Warto zadbać, aby w diecie znajdowały się ryby. Przynajmniej 2 razy w tygodniu przygotujmy na obiad ich porcję. Tłuste ryby morskie zawierają kwasy omega-3, które poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między szarą i białą substancją. Od nich zależy sprawność myślenia i zapamiętywania. Ryby morskie dostarczają też fosfor – składnik niezbędny do uaktywnienia się niektórych witamin z grupy B wzmacniających układ nerwowy.

 


Aleksandra Rybińska

Polecane

Wróć do strony głównej