Festiwal cydru
W hiszpańskim Kraju Basków rozpoczął się festiwal cydru - tradycyjnego lekkiego napoju alkoholowego, produkowanego na bazie jabłek.
2008-01-19, 17:43
W hiszpańskim Kraju Basków rozpoczął się festiwal cydru - tradycyjnego lekkiego napoju alkoholowego, produkowanego na bazie jabłek. Miłośnicy i znawcy trunku rozpoczęli konsumpcję cydru z najświeższych zbiorów. Otwarto beczki z ponad 12 milionami litrów napoju.
Cydr wytwarza się od czasów średniowiecza na terenie północnej Hiszpanii i Francji. Jego nazwa została zastrzeżona w Unii Europejskiej dla produktów pochodzących tylko z tego regionu.
Spożywaniu cydru towarzyszy cały rytuał. Pije się go zazwyczaj w gronie przyjaciół korzystając z jednego tylko kieliszka. Doświadczeni kelnerzy nalewają trunek trzymając butelkę nad głową, a kieliszek na wysokości bioder. W ten naturalny sposób wytwarzane są bąbelki, które stanowią o esencji smaku.
Cydr jest produkowany w małych rodzinnych firmach. Jednak duże firmy wyczuły koniunkturę i rozpoczęły produkcję na masową skalę. Przegrywają z nimi małe, tradycyjne fabryczki, a napój niestety traci na jakości.
REKLAMA
REKLAMA