Halucynacje po przegotowanych wielkanocnych jajach
Jak ustalili naukowcy jaja gotowane zbyt długo mogą narazić spożywającego na bardzo przykre skutki. (UWAGA : to był nasz primaaprilisowy żart!)
2010-04-01, 14:49
Żeby to wszystko nie dopadło nas np. przy wielkanocnym stole, trzeba pamiętać o tym by jaj nie przegotować – przekazał dr Michael Paddington z University of Nebrasca.
Badania prowadzono na szczurach, którym podawano jaja przegotowane w różnym stopniu. "Szczury spożywały długo gotowane jaja tyko wtedy, gdy były już wściekle głodne" - opowiada Paddington. "Stawały jak słup wryte i tkwiły tak odrętwiałe. W drastycznych przypadkach szczury walczyły z powietrzem tak jakby miały przed sobą rywala" - przekazał.
Naukowcy przygotowali praktyczne instrukcje pt. jak bezpieczenie ugotować jajo, także to na wielkanocny stół.
Zasada 1.
REKLAMA
Gotuj jajo tak, jak do tej pory. Nie eksperymentuj niepotrzebnie. W razie potrzeby zadzwoń do doświadczonych osób.
Zasada 2.
Nie daj się rozproszyć. Jeśli ktoś rozproszył uwagę lub jeśli podczas gotowania straciłeś rachubę czasu, lepiej wyrzuć jajo i zagotuj nowe.
Zasada 3.
REKLAMA
Nie ma odstępstw od tej zasady w przypadku jaj strusich i innych.
Przykładowe halucynacje:
REKLAMA
ag
REKLAMA