Tłiks, Snikers i Milkiłej mogą być zdrowe!
Biegaczka, triathlonistka i wielbicielka zdrowej kuchni Karolina Gawrońska poświęciła kilka miesięcy na analizę składów popularnych batonów, ciastek cukierków, lizaków i kremów, by stworzyć ich zdrowe , wegańskie i bezglutenowe odpowiedniki. Zasada była jedna. Muszą smakować i wyglądać tak samo. Akcja zakończyła się sukcesem, choć autorka podkreśla, ze zdrowe nie znaczy light.
2018-12-06, 10:00
Autorka kocha wypieki. Już w gimnazjum na przerwach sprzedawała ciasta koleżankom i kolegom. Tak powstał jej pierwszy cukierniczy biznes. Po latach wróciła do tej pasji już jako biegaczka, triathlonistka i weganka. Postanowiła, że przywróci kultowe smaki w zdrowych, pełnowartościowych wersjach. Jak mówi; zawsze lubiła sklepowe słodkości, ale wiedziała, że nie może ich jeść bezkarnie. Tak narodził się pomysł na książkę "Wegańskie Słodycze. Kultowe/Zdrowe/Bezglutenowe". Zdrowe wersje jeżyków, delicji, rafaelo czy nuteli są pełne witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, białka i maja niski indeks glikemiczny. Dzięki temu zapewniają stały, jednostajny poziom energii czyli dłużej mamy uczucie sytości.
Droga do stworzenia zdrowych receptur była kręta i wyboista.
– Ta książka była świadkiem mojego życiowego zakrętu, przeżyła trzy blendery, trzy przeprowadzki i złamaną rękę. Jest spełnieniem moich marzeń – wspomina na łamach książki Karolina Gawrońska.
Tłiks
kruchy, ciągnący się, karmelowy
Herbatnik
Banan bardzo mocno rozgnieć widelcem wraz z cukrem, po czym dodaj do niego ciepły stopiony olej kokosowy. Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Następnie dodaj obie mąki i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i wstaw do lodówki na 15 minut, by łatwiej było lepić ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 175℃. Chłodną masę podziel na 16 równych części, uformuj podłużne, wąskie herbatniki i ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasteczka wykałaczką – dzięki temu będą bardziej chrupiące i nie popękają podczas pieczenia. Piecz około 20 minut lub do momentu, gdy będą zrumienione i chrupiące, po czym wyjmij z piekarnika. Gorące herbatniki łatwo się łamią, pozostaw je więc na blasze do całkowitego wystygnięcia.
REKLAMA
Karmel
Zblenduj daktyle, stopiony olej kokosowy, syrop klonowy i sól na jednolitą, klejącą się masę (powinna przypominać gęsty karmel). Każdy herbatnik wysmaruj grubą warstwą daktylowego karmelu, przyklejając go do ciastka, a następnie wygładź powierzchnię.
Polewa
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i trzymając ciasteczko karmelem w dół, zanurz każde, po czym obróć i odłóż do zastygnięcia.
Herbatnik:
60 g banana
30 g cukru trzcinowego
REKLAMA
60 g oleju kokosowego
90 g mąki jaglanej
90 g mąki ryżowej
szczypta różowej
REKLAMA
soli himalajskiej
Karmel:
200 g daktyli
40 g oleju kokosowego
20 g syropu klonowego
REKLAMA
szczypta różowej
soli himalajskiej
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
Wartość odżywcza 1 batonik:
Kaloryczność 169,4 kcal
REKLAMA
Białko 1,7 g
Tłuszcze 8,1 g
Węglowodany 21,6 g
Błonnik 1,9 g
REKLAMA
Snikers
pożywny, karmelowy, nugatowy
Liczba porcji: 12
Nugat:
75 g masła orzechowego
REKLAMA
75 g mąki owsianej
50 g syropu z agawy
szczypta różowej
soli himalajskiej
REKLAMA
Karmel:
100 g daktyli
20 g syropu z agawy
50 g masła orzechowego
100 g solonych
REKLAMA
orzeszków ziemnych
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
Nugat
Masło orzechowe wymieszaj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Umieść w lodówce na 15 minut, aż zgęstnieje i zrobi się mniej klejąca, a następnie uformuj prostokątne, płaskie batoniki. Będą podstawą całości.
REKLAMA
Karmel
Daktyle zblenduj z syropem z agawy i masłem orzechowym na klejący się, gęsty karmel. Następnie dodaj orzeszki ziemne i wymieszaj. Wyłóż masę na wcześniej przygotowane prostokąty z nugatu i wyrównaj powierzchnię. Przed oblaniem czekoladą umieść batoniki w zamrażalniku na 15 minut. Powinny być twarde.
Polewa
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zanurz pojedynczo każdy zmrożony, twardy batonik i odłóż do zastygnięcia na papier do pieczenia.
Wartość odżywcza 1 batonik:
Kaloryczność 211,1 kcal
REKLAMA
Białko 6,3 g
Tłuszcze 12,4 g
Węglowodany 16,8 g
Błonnik 3,9 g
REKLAMA
Przepisy pochodzą z książki "Wegańskie Słodycze. Kultowe/Zdrowe/Bezglutenowe" Karoliny Gawrońskiej.
Karina Terzoni
REKLAMA