Tłiks, Snikers i Milkiłej mogą być zdrowe!

Biegaczka, triathlonistka i wielbicielka zdrowej kuchni Karolina Gawrońska poświęciła kilka miesięcy na analizę składów popularnych batonów, ciastek cukierków, lizaków i kremów, by stworzyć ich zdrowe , wegańskie i bezglutenowe odpowiedniki. Zasada była jedna. Muszą smakować i wyglądać tak samo. Akcja zakończyła się sukcesem, choć autorka podkreśla, ze zdrowe nie znaczy light.

2018-12-06, 10:00

Tłiks, Snikers i Milkiłej mogą być zdrowe!
Tłiks z książki "Wegańskie słodycze.Kultowe/Zdrowe/Bezglutenowe". Foto: Paweł Błęcki

Autorka kocha wypieki. Już w gimnazjum na przerwach sprzedawała ciasta koleżankom i kolegom. Tak powstał jej pierwszy cukierniczy biznes. Po latach wróciła do tej pasji już jako biegaczka, triathlonistka i weganka. Postanowiła, że przywróci kultowe smaki w zdrowych, pełnowartościowych wersjach. Jak mówi; zawsze lubiła sklepowe słodkości, ale wiedziała, że nie może ich jeść bezkarnie. Tak narodził się pomysł na książkę "Wegańskie Słodycze. Kultowe/Zdrowe/Bezglutenowe". Zdrowe wersje jeżyków, delicji, rafaelo czy nuteli są pełne witamin, minerałów, błonnika, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, białka i maja niski indeks glikemiczny. Dzięki temu zapewniają stały, jednostajny poziom energii czyli dłużej mamy uczucie sytości.

Droga do stworzenia zdrowych receptur była kręta i wyboista.

– Ta książka była świadkiem mojego życiowego zakrętu, przeżyła trzy blendery, trzy przeprowadzki i złamaną rękę. Jest spełnieniem moich marzeń – wspomina na łamach książki Karolina Gawrońska.

"Wegańskie słodycze. Kultowe/Zdrowe/Bezglutenowe" "Wegańskie słodycze. Kultowe/Zdrowe/Bezglutenowe"

Tłiks

kruchy, ciągnący się, karmelowy

Herbatnik

Banan bardzo mocno rozgnieć widelcem wraz z cukrem, po czym dodaj do niego ciepły stopiony olej kokosowy. Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Następnie dodaj obie mąki i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i wstaw do lodówki na 15 minut, by łatwiej było lepić ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 175℃. Chłodną masę podziel na 16 równych części, uformuj podłużne, wąskie herbatniki i ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasteczka wykałaczką – dzięki temu będą bardziej chrupiące i nie popękają podczas pieczenia. Piecz około 20 minut lub do momentu, gdy będą zrumienione i chrupiące, po czym wyjmij z piekarnika. Gorące herbatniki łatwo się łamią, pozostaw je więc na blasze do całkowitego wystygnięcia.

REKLAMA

Karmel

Zblenduj daktyle, stopiony olej kokosowy, syrop klonowy i sól na jednolitą, klejącą się masę (powinna przypominać gęsty karmel). Każdy herbatnik wysmaruj grubą warstwą daktylowego karmelu, przyklejając go do ciastka, a następnie wygładź powierzchnię.

Polewa

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i trzymając ciasteczko karmelem w dół, zanurz każde, po czym obróć i odłóż do zastygnięcia.

Herbatnik:

60 g banana

30 g cukru trzcinowego

REKLAMA

60 g oleju kokosowego

90 g mąki jaglanej

90 g mąki ryżowej

szczypta różowej

REKLAMA

soli himalajskiej

Karmel:

200 g daktyli

40 g oleju kokosowego

20 g syropu klonowego

REKLAMA

szczypta różowej

soli himalajskiej

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

Wartość odżywcza 1 batonik:

Kaloryczność 169,4 kcal

REKLAMA

Białko 1,7 g

Tłuszcze 8,1 g

Węglowodany 21,6 g

Błonnik 1,9 g

REKLAMA

Snikers

pożywny, karmelowy, nugatowy

Liczba porcji: 12

Nugat:

75 g masła orzechowego

REKLAMA

75 g mąki owsianej

50 g syropu z agawy

szczypta różowej

soli himalajskiej

REKLAMA

Karmel:

100 g daktyli

20 g syropu z agawy

50 g masła orzechowego

100 g solonych

REKLAMA

orzeszków ziemnych

 Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

Nugat

Masło orzechowe wymieszaj z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Umieść w lodówce na 15 minut, aż zgęstnieje i zrobi się mniej klejąca, a następnie uformuj prostokątne, płaskie batoniki. Będą podstawą całości.

REKLAMA

Karmel

Daktyle zblenduj z syropem z agawy i masłem orzechowym na klejący się, gęsty karmel. Następnie dodaj orzeszki ziemne i wymieszaj. Wyłóż masę na wcześniej przygotowane prostokąty z nugatu i wyrównaj powierzchnię. Przed oblaniem czekoladą umieść batoniki w zamrażalniku na 15 minut. Powinny być twarde.

Polewa

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zanurz pojedynczo każdy zmrożony, twardy batonik i odłóż do zastygnięcia na papier do pieczenia.

Wartość odżywcza 1 batonik:

Kaloryczność 211,1 kcal

REKLAMA

Białko 6,3 g

Tłuszcze 12,4 g

Węglowodany 16,8 g

Błonnik 3,9 g

REKLAMA

Przepisy pochodzą z książki "Wegańskie Słodycze. Kultowe/Zdrowe/Bezglutenowe" Karoliny Gawrońskiej.


Karina Terzoni

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej