Pizza, hamburger i frytki mogą być zdrowe!
Powodem rzucania zdrowej diety jest bardzo często brak silnej woli i tęsknota za ulubionymi smakami. Na każdym kroku kuszą nas tuczące chipsy, pizza, hamburgery i inni pogromcy szczupłej sylwetki. Michał Wrzosek - trener osobisty i dietetyk kliniczny przygotował receptury 30 zdrowych wersji znanych fast foodów. Znajdziecie je w książce "Szybko i zdrowo Fast food w wersji fit". - Wyznaję zasadę, że miłość do pysznego jedzenia można połączyć z posiadaniem wymarzonej sylwetki, zdrowego ciała oraz dobrego samopoczucia - mówi autor.
2018-12-06, 19:00
Przepis na pizzę z książki "Szybko i zdrowo Fast food w wersji fit" Michała Wrzoska
składniki:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - 70 g, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej - 130 g, 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 5g, 1/2 szklanki wody - 120 g, kulka mozzarelli light - 120 g, 3 plastry szynki parmeńskiej- 50 g, 2garście rukoli - 50g, kilka płatków parmezanu- 10 g, 4/5 szklanki passaty pomidorowej - 20 g, szczypta suszonej bazylii i oregano - 0.5g, 1 łyżeczka octu balsamicznego - 5g, szczypta soli i pieprzu - 1g
Przygotowanie:
REKLAMA
ciasto:
Wodę i drożdże mieszamy ze sobą, następnie do mąk dodajemy sól i oliwę. Mieszamy rozpuszczone drożdże z mąką i dobrze wygniatamy. Odstawiamy na godzinę.
sos pomidorowy:
Passatę, ocet balsamiczny, suszone zioła razem z łyżeczką soli wkładamy dp garnka i gotujemy 15 minut na średnim ogniu.
wykonanie:
Ciasto rozciągamy i wałkujemy.Staramy się zachowaćokrągły kształt.Na rozwałkowane w miarę cienko nakłaamy sos, następnie rozdrabniamy mozzarellę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni w opcji góra dół, na ok 15 minut. Na ostatnie 2-3 minuty możemy dodać szynkę lub położyć ją bezpośrednio po upieczeniu na pizzy razem z rukolą.
REKLAMA
Karina Terzoni
REKLAMA