Odchudzają i zapobiegają nowotworom. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

2016-11-18, 16:13

Odchudzają i zapobiegają nowotworom. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: pixabay.com/skeeze

Małe i niepozorne grzyby, które oskarżane były o brak wartości odżywczych, obaliły mit o ich znikomym znaczeniu. Dziś doceniane są nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe i szerokie zastosowanie w kuchni, ale też dlatego, że zapewniają nam zdrowie, szczupła sylwetkę i chronią przed chorobami.

Pieczarka dwuzarodnikowa

Pieczarka (Agaricus L.) to rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych. Gatunek, który jest uprawiany, sprzedawany w sklepach i gości na naszych talerzach to pieczarka dwuzarodnikowa. Historia pieczarki sięga aż XVIII wieku, kiedy to podróżująca po Europie Zachodniej szlachta polska, zachwycona serwowanymi tam potrawami, postanowiła przenieść je na polskie stoły. W początkowym okresie pieczarki były wyłącznie sprowadzane z zagranicy. Z czasem jednak zaczęto myśleć o rozpoczęciu ich hodowli w Polsce. Przez długi czas pieczarki uznawane były za danie wykwintne i zaliczano je do produktów ekskluzywnych, na równi z truflami. Obecnie Polska jest jednym z liderów produkcji pieczarek w Europie. Na nasz kraj przypada aż 1/4 całej produkcji Unii Europejskiej. Grzyby te kupują od nas m.in. Niemcy, Holandia, Francja, Wielka Brytania i kraje bałkańskie. Do zagranicznych odbiorców trafiła ponad połowa krajowej produkcji pieczarek, gdzie aż 80 proc. to eksport pieczarek schłodzonych. Reszta trafia do zagranicznych odbiorców w postaci mrożonej lub marynowanej.

Powiązany Artykuł

owoce morza_1280.jpg
Owoce morza - cenne skarby wielkich wód

Pieczarka – pełnowartościowy produkt

Po przeanalizowaniu chemicznego składu grzybów stwierdzono, że jest to pełnowartościowy produkt spożywczy, zawierający podstawowe składniki, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz minerały. Pieczarki w znacznym stopniu (80-90 proc.) składają się wody, natomiast sucha masa składa się głównie z białek, w skład których wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne - niesyntetyzowane w organizmie i wymagające dostarczania wraz z pożywieniem. Pieczarki bogate są też w błonnik - chitynę, zwany także funciną, która nadaje im określoną sztywność. Obecne w grzybach wielocukry chityny sprawiają, że grzyby działają antyalergicznie i wspomagają system odpornościowy. Zjedzona chityna pełni podobną rolę jak błonnik roślinny – nie jest trawiona, ale wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Z jednej strony zmniejsza apetyt wypełniając przewód pokarmowy, z drugiej hamuje wchłanianie tłuszczów.

Foto: pixabay.com/condesign

Źródło witamin i soli mineralnych

Pieczarki są dobrym źródłem witamin z grupy B, które odgrywają ważną rolę w układzie nerwowym, a ich ilość można porównać nawet z ilością znajdującą się w wątróbce. Ponadto w grzybach znajdziemy też witaminy A i D. Pieczarki zawierają wiele cennych składników mineralnych. Są bogatym źródłem selenu pełniącego ważną rolę w mechanizmach odpornościowych, wykazującego działanie przeciwnowotworowe i antyutleniające, a także chroniącego komórki organizmu przed uszkodzeniami. W grzybach znajdziemy też potas, fosfor, żelazo, wapń, sód oraz takie mikroelementy jak: cynk, miedz, jod, fluor, mangan, magnez, potas i ołów.

Powiązany Artykuł

suszone owoce 1280.jpg
Suszone owoce - alternatywa dla świeżych

Pieczarki są fit?

Badania wykazują, że diety oparte na grzybach powodują największą utratę tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, ponieważ mają one niską zawartość kaloryczną i mało tłuszczu. Jedna ich porcja (ok. 100g) to jedynie 20 kcal i ok. 0,5 g tłuszczu, a ok. 10 proc. suchej masy grzyba stanowi błonnik. Co więcej, duża zawartość wody może przyczyniać się do powstania uczucia sytości i hamować głód. Zjedzenie grzybów w ilości odpowiadającej wielkości kubka kuchennego, serwowanych w postaci krojonej, gotowanej lub surowej może zastąpić dzienną dawkę zapotrzebowania na fosfor, potas, magnez, kwas pantotenowy, jak również selen i niektóre witaminy. Warto więc na stałe włączyć pieczarki do naszej diety.

 

Źródło: X-news

Źródło: http://grzybeklosicki.pl

 

Aleksandra Rybińska

Polecane

Wróć do strony głównej