Najlepszą pizzę na świecie wypieka się w Hiszpanii
Najlepszą pizzę na świecie można zjeść nie we Włoszech tylko w Ciudad Real, pod Madrytem.
2014-05-10, 12:51
Posłuchaj
Właściciel tamtejszej pizzerii - Jesus Marquina - jest 4-krotnym mistrzem świata w pieczeniu pizzy. Wszystkie nagrody zdobył na mistrzostwach organizowanych we Fiumicino, nieopodal Rzymu.
Jesus Marquina twierdzi, że dobra pizza po wyjęciu z pieca powinna być dobrze opieczona, a w środku miękka i pulchna. Żeby to osiągnąć kucharz z Ciudad Real opracował własny przepis na robienie ciasta, do którego dodaje więcej drożdży i wody.
- Pizza nie będzie lepsza, jeśli dodamy więcej składników. Wystarczy dodać kilka, ale zadbać o dobre ciasto. A do tego nie bać się eksperymentować - zachęca kucharz.
Specjalnością jego restauracji jest 2-metrowa pizza, dla której zbudował specjalny, głęboki piec. Klienci mogą wybrać jeden z 14 rodzajów, a nowością za którą dostał ostatnią nagrodę jest pizza z figami.
REKLAMA
IAR, to
REKLAMA