Lekarze alarmują: coraz więcej osób z obsesją na punkcie zdrowego odżywiania
Ortoreksja, czyli patologiczna obsesja na punkcie spożywania zdrowej żywności, może prowadzić do anemii, niedożywienia, anoreksji czy depresji - ostrzegają hiszpańscy specjaliści.
2014-11-23, 18:26
Posłuchaj
Osoby cierpiące na ortoreksję unikają jedzenia określonych produktów ponieważ uważają, że są one szkodliwe. Często rezygnują także z niektórych sposobów obróbki żywności, jak smażenie. Chory poświęca mnóstwo czasu i energii na planowanie, kupowanie oraz przygotowywanie posiłków. Odstępstwo od narzuconych sobie zasad dietetycznych sprawia, że u takiej osoby pojawia się poczucie winy i lęku.
Jedna z chorych - Eugenia - każdego dnia spędzała trzy godziny na dokładnym zaplanowaniu tego, co zje i o której godzinie. W sklepach, na zakupach, dokładnie czytała składy produktów. W obawie przed zjedzeniem czegoś niezdrowego kobieta przestała chodzić do restauracji, czy umawiać się na kolacje z przyjaciółmi a nawet rodziną. - Myślałam: oni o siebie nie dbają, ja jestem inna. Ja poświęcam czas na ważne rzeczy. Człowiek zaczyna się izolować. I to jest najgorsze, to katastrofa - przyznała Eugenia.
Najczęściej na ortoreksję zapadają wykształcone kobiety o zaniżonej samoocenie. Leczenie jest długotrwałe, wymaga pomocy dietetyka i psychiatry.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, Wikipedia, kk
REKLAMA